Update

Klimaattop: veel vergadergedoe

KOPENHAGEN - Een groep Afrikaanse landen heeft gisteren de klimaattop in Kopenhagen lamgelegd. De groep deed tijdelijk niet mee aan overleg in werkgroepen. De ontwikkelingslanden eisen dat er meer aandacht komt voor het Kioto-protocol.

In Kopenhagen wordt onderhandeld over het opstellen van een compleet nieuw klimaatverdrag, wat de voorkeur heeft van de rijke landen, en over het verlengen van het zogeheten Kiotoprotocol. De arme landen vrezen dat het protocol van Kioto overboord gaat en vervangen wordt door te losse afspraken.

''Het is code rood voor het klimaat. We staan op een kruispunt met aan de ene kant hoop en aan de andere kant vervlogen hoop voor Afrika,'' aldus een Nigeriaanse onderhandelaar. Na enige tijd kregen de ontwikkelingslanden van de rijke landen de verzekering dat meer aandacht zal worden besteed aan de uitbreiding van het Kiotoprotocol, waarna ze terugkeerden naar de werkgroepen.

Ontwikkelingslanden zijn de eerste die te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Wetenschappers denken dat in Afrika onder meer langere periodes van droogte zullen gaan voorkomen. Op de klimaattop moeten niet alleen afspraken gemaakt worden over hoe de klimaatverandering wordt tegengegaan, maar ook over hoe de ontwikkelingslanden zich tegen de gevolgen van de opwarming van de aarde kunnen weren.

Ook buiten de onderhandelingsruimtes verliep het maandag niet soepel. Tienduizenden mensen kwamen naar het Bella Centrum om hun toegangspas op te halen, maar dat bleek een te grote belasting voor de organisatie. Het centrum heeft ruimte voor vijftienduizend mensen, terwijl meer dan 45.000 mensen zich hadden aangemeld.

Het was zo druk dat het metrostation bij het conferentiecentrum tijdelijk moest worden gesloten. Hoge afgevaardigden werden onder politiebegeleiding door de menigte gevoerd om te voorkomen dat ook zij in de rij moesten staan. Na het middaguur bleek dat honderden mensen het centrum niet meer in konden.

Ook vandaag stonden staan er weer lange rijen voor het Bella Centrum. Honderden journalisten en vertegenwoordigers van milieuclubs probeerden wederom een toegangspas te krijgen. Daardoor stond er een rij van honderden meters lang, met duizenden kleumende mensen.

De Deense politie heeft gisteren en vannacht 210 betogers opgepakt, die bij Christiania, het krakersbolwerk in Kopenhagen, barricades hadden opgeworpen. Volgens de politie hadden de actievoerders vuren gemaakt en brandbommen naar agenten gegooid.

De politie trok met honden het krakersbolwerk binnen om de relschoppers op te pakken. Op dat moment was in een tent in Cristiania een feest aan de gang.

Volgens getuigen gebruikte de politie traangas tegen de actievoerders. De arrestanten werden in bussen gezet en overgebracht naar een detentiecentrum net buiten Kopenhagen. De politie heeft dat centrum speciaal geopend ter gelegenheid van de klimaattop, die tot en met vrijdag duurt. (HET PAROOL)

Een poster met het woord 'Hopenhagen' tijdens de klimaattop in Kopenhagen. Foto ANP Beeld
Een poster met het woord 'Hopenhagen' tijdens de klimaattop in Kopenhagen. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden