Plus

Klimaatstakers: 'Niet gewoon een leuk dagje uit'

Donderdag gaan activistische scholieren spijbelen om te demonstreren voor het klimaat in Den Haag. Wat vinden hun ouders daarvan?

'Mijn dochter ziet het echt niet als een leuk dagje uit.' Peter Heijmen met dochter Lidewij Burgerhout Beeld Ivo van der Bent
'Mijn dochter ziet het echt niet als een leuk dagje uit.' Peter Heijmen met dochter Lidewij BurgerhoutBeeld Ivo van der Bent

Peter Heijmen (45, architect en bouwkundig adviseur)
"De juf van Lidewij was verrast, maar vond het wel oké dat ze wil demonstreren. Ik vind het fantastisch dat ze iets gaat doen wat ze belangrijk vindt. Ze is erg bezig met het klimaat en eet weinig vlees, maar ze blijft een meisje van tien jaar dat ook wel eens vergeet het licht uit te doen.

Als je dat dan tegen haar zegt, vindt ze het heel erg. We gaan samen met de trein naar Den Haag. Zij vindt het spannend en ziet het niet als gewoon een leuk dagje uit. Ze is echt nieuwsgierig naar hoe zoiets gaat. En als zij iets wil weten, help ik haar om erachter te komen."

Lidewij Burgerhout (10, Basisschool Zeeheld, West)
"Het is fijn en leuk dat het gebeurt, omdat er dan misschien naar ons wordt geluisterd. Als de zeespiegel stijgt lopen eilanden onder waar ook mensen leven. Mijn klasgenootjes zijn het met me eens, maar ze hebben er minder voor over. Ik begrijp dat wel; het is veel gedoe.

Je moet het regelen met je ouders en met school. Mijn juf vindt school belangrijk, dus voor haar commentaar was ik wel een beetje bang, maar ze vond het leuk. Ik heb een spandoek gemaakt met: klimaatbeleid is onze toekomst, met een smeltende aarde ernaast. Ik hoop dat de politiek erover gaat nadenken."

Birgitta Huibregtsen en dochter Bibi Wielenga Beeld Ivo van der Bent
Birgitta Huibregtsen en dochter Bibi WielengaBeeld Ivo van der Bent

Birgitta Huibregtsen (50, coach)
"Bibi is op allerlei vlakken bezig met de maatschappij en het klimaat. Ik denk dat zij wat dat betreft vrij exceptioneel is. Ze heeft ook nog twee broers, bij hen is het kwartje nog niet helemaal gevallen.

Bibi is altijd al bewust geweest, en als je ergens mee begaan bent, mag je wat mij betreft demonstreren tot je erbij neervalt. Ik ben verbaasd over de politici die zo hard uit de hoek komen over die kinderen die gaan staken.

Ze worden echt in een hoekje weggezet. Ik kan me ook goed voorstellen dat kinderen van die leeftijd dat irritant vinden. Alleen dat al is best een goede ­reden om te demonstreren."

Bibi Wielenga (17, Barlaeus Gymnasium, Centrum)
"We wilden misschien met de auto naar Den Haag, om ook banners te kunnen vervoeren, maar dat past natuurlijk niet echt bij de demonstratie, dus we gaan toch maar met de trein. Zelf ben ik vegetariër geworden voor het klimaat.

Ik zou het heel mooi vinden om met zijn honderden, misschien wel duizenden, de NS meteen ook een beetje op de nek te zitten. Misschien wordt dit wel een echte mijlpaal in de geschiedenis. Als je claimt dat je een bepaalde ideologie hebt, moet je er ook iets aan doen. Actie is de beste manier als je echt iets wilt veranderen."

Liesbeth Heidstra en dochter Rifka Roos Beeld Ivo van der Bent
Liesbeth Heidstra en dochter Rifka RoosBeeld Ivo van der Bent

'Iedereen moet beter zijn voor milieu'

Liesbeth Heidstra (advocaat)
"Rifka eet wel al een stuk minder vlees, maar de betrokkenheid kan nog een slagje beter. Ze mag best wat vaker de lichten en kachels uit doen als ze weggaat. Aan de andere kant: al die kleine dingen zijn druppels op een gloeiende plaat, het gaat erom dat de vervuilende industrie zijn verantwoordelijkheid neemt.

Ik heb vroeger zelf onder meer voor abortus en tegen de oorlog in Nicaragua gedemonstreerd, maar dat was ook wel een beetje voor de gezelligheid. Ik vind het stiekem wel leuk dat Rifka dat dan ook gaat doen. De betrokkenheid kan ook juist groeien door het ­demonstreren."

Rifka Roos (16, Vossius Gymnasium, Zuid)
"Ik ben superchaotisch en ongeordend, dus dan staat vaak de verwarming nog aan als ik al weg ben. Ieder mens moet beter zijn voor het milieu, maar de grootste impact zit bij bedrijven, auto's en vliegtuigen. Dat kun je niet als individu veranderen."

"Ik snap dat je niet mag protesteren voor kortere lesdagen of minder huiswerk, maar dit is zo'n grote maatschappelijke kwestie dat het moet mogen. Zelf vind ik staken echt heel leuk. We gaan ook met een grote groep, van allemaal verschillende scholen; het is best wel gezellig."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden