Klimaatplannen Amsterdam onhaalbaar

De gemeente houdt wel vast aan de 'zeer ambitieuze' klimaatplannen. Beeld
De gemeente houdt wel vast aan de 'zeer ambitieuze' klimaatplannen.

De ambitieuze klimaatplannen van Amsterdam zijn niet of nauwelijks haalbaar. Dit blijkt uit een evaluatie van de gemeente, die begin volgende maand door de gemeenteraad wordt besproken.

Onder leiding van oud-wethouder Marijke Vos (GroenLinks) formuleerde het vorige college vergaande doelstellingen. De uitstoot van CO2, die bijdraagt aan het broeikaseffect, zou in 2025 met veertig procent moeten zijn verminderd ten opzichte van 1990. In 2014 zou de CO2-uitstoot moeten stabiliseren en het complete gemeentelijke apparaat zou het jaar daarop 'klimaatneutraal' moeten zijn. Vos sprak in 2009 van 'een gigantische ambitie'.

Zeer ambitieus
Op instigatie van wethouder Maarten van Poelgeest, partijgenoot van Vos, is het nogmaals berekend, nu met andere uitkomsten. In 2025 zal vermoedelijk twee derde van de beoogde CO2-reductie zijn gerealiseerd. Toch houdt de gemeente vast aan de doelstelling, al wordt deze 'zeer ambitieus' genoemd. Als de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen meezitten en traditionele energiebronnen (aardolie, aardgas, kolen) duurder worden, is het haalbaar, zo wordt gesteld.

Dat geldt niet voor de stabilisatie van de CO2-uitstoot in 2014. Die is hooguit in relatieve termen haalbaar. Individuele bewoners gaan mogelijk wel minder CO2 uitstoten, maar omdat de economie en het aantal inwoners harder groeit is er in absolute zin geen daling.

Klimaatneutraal
Het voornemen om alle gemeentegebouwen en het gemeentelijke wagenpark in 2015 honderd procent klimaatneutraal te laten zijn, is niet realistisch. In het gunstigste geval zal de CO2-uitstoot over vier jaar met 22 procent zijn verminderd. 'Een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie in 2015 is hiermee uitgesloten, tenzij het aardgas wordt vergroend en alleen nog maar biobrandstoffen worden gebruikt,' luidt een van de conclusies.

De verwachting is dat de CO2-uitstoot blijft toenemen, maar de jaarlijkse groei zal mogelijk afvlakken. Nieuwbouw moet klimaatneutraal zijn en bij bestaande gebouwen is energiebesparing belangrijk. Dat is in lijn met de koers van het stadsbestuur. Ook het beleid gericht op windmolens en zuinige energievoorzieningen moet worden voortgezet. Op iets langere termijn is zonne-energie effectief. (Bas Soetenhorst)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden