‘Klimaatpaus’ Frans Timmermans overtuigt EU-parlement

Frans Timmermans moet de klimaatpaus worden van de Europese Unie. Dinsdagavond moest hij, als laatste, het parlement ervan overtuigen dat hij de juiste man op de juiste plaats is.

Frans Timmermans  in het Europees Parlement. Beeld AP
Frans Timmermans in het Europees Parlement.Beeld AP

Hij moest lang wachten, want meer dan twintig kandidaatcommissarissen gingen hem voor. Timmermans ademt vertrouwen in deze hoorzitting voor de Milieucommissie (ENVI) van het Europees Parlement.

Zijn inleiding doet hij ‘op zijn Timmermans’; vol gedragen taal (“We moeten de samenleving verbeteren voor onze kinderen en kleinkinderen”), dramatische beelden (“Schone lucht in onze steden en schoon water in onze oceanen hebben we nodig”) en scherpe ambities (“Europa moet ’s werelds eerste klimaatneutrale continent worden”).

Hij vertelt over de Green Deal, de Klimaatwet die hij wil indienen, de herbebossing van Europa, en zijn streven snel voorstellen te leveren die de CO2-uitstoot met ‘minstens 50 procent, maar nog beter met 55 procent’ terugdringen.

En de armen dan?

Roept de allereerste vragensteller in deze hoorzitting Timmermans nog vriendelijk op om ‘onze Greta Thunberg’ te worden, daarna gaat het goed los. De vragen van zijn eigen sociaaldemocratische S&D zijn voorzichtig of lief, zo ook die van de christendemocraten en liberalen. De rest van het Parlement pakt hem harder aan, ook al trekt hij het register van zijn talenkennis weer open.

De Italiaanse Silvia Sardone van het rechts-populistische Lega schampert dat hij zich verstopt achter de rokken van een zestienjarige (Thunberg weer). Bas Eickhout van de Groenen probeert hem harde beloftes te ontlokken over percentages en data, maar Timmermans geeft geen krimp.

De Tsjech Alexandr Vondra van de Europese Conservatieven en Hervormers vindt de plannen duur. Weet Timmermans wel dat de armen deze lasten gaan dragen: “Is dat wat u wil, als sociaaldemocraat?”

Nee, zegt Timmermans, “maar als we niks doen zijn het zéker de armen die gaan lijden.”

Ook een Poolse politica is bezorgd. Het sluiten van kolencentrales gaat een ramp worden voor de lokale bevolking, zegt ze. Hoe zorgt hij dat er niemand achterblijft? “Er zijn inderdaad veel meer fondsen nodig,” antwoordt Timmermans. “Maar Polen heeft recht op Europese solidariteit.”

Timmermans blijft uiteindelijk vrij makkelijk overeind. Soms krijgt hij zelfs applaus. Het wachten is nu op het oordeel van de ENVI-commissie, al verwacht niemand dat hij sneuvelt of op herhaling moet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden