Klimaatpact nog niet in Kopenhagen haalbaar

De Amerikaanse president Barack Obama tijdens de klimaattop met Dmitry Medvedev. Foto AP

SINGAPORE - De Amerikaanse president Barack Obama en andere wereldleiders zijn tot de conclusie gekomen dat op de klimaattop in Kopenhagen nog geen klimaatverdrag kan worden opgesteld. Obama wil nu in twee stappen naar een bindend akkoord over maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen.

De klimaatconferentie in Kopenhagen was dit weekeinde een van de belangrijkste onderwerpen op de in Singapore gehouden APEC-top van landen aan de Grote Oceaan. Ook Obama was aanwezig op de top.

De Amerikaanse klimaatonderhandelaar Michael Froman zei zondag in Singapore dat Obama zich niet al in december wil binden aan een internationaal klimaatverdrag. In Kopenhagen zou eigenlijk een opvolger voor het Kyoto-protocol rond moeten komen, dat in 2012 afloopt. Froman stelde dat de president nog tot begin volgend jaar nodig heeft om nieuwe klimaatwetgeving door het Congres te loodsen. Volgens Obama kan in Kopenhagen hooguit een politiek akkoord worden bereikt. De echte spijkers met koppen zouden later moeten worden geslagen. Mogelijk zou op een klimaatconferentie in het Duitse Bonn, halverwege 2010, een juridisch bindend verdrag kunnen worden opgesteld.

Andere wereldleiders en milieuministers pleitten al eerder voor een stappenplan. De Deense premier Lars Lokke Rasmussen, die de klimaattop in Kopenhagen organiseert, hoopt dat het in elk geval wel lukt in Denemarken de basis te leggen voor een bindend verdrag. ''Gegeven de tijdsdruk en de individuele situatie in de betrokken landen moeten we ons de komende weken richten op wat mogelijk is en niet op wat onmogelijk is'', aldus Rasmussen.

Volgens Froman waren de meeste leiders in Singapore het eens over de door Rasmussen voorgestelde oplossing, die hij samenvatte als ''één overeenkomst, twee stappen''. De jaarlijkse APEC-top was een van de laatste grote internationale bijeenkomsten in de aanloop naar de top in Kopenhagen, die op 7 december begint. Het is niet duidelijk of China het tweestappenplan steunt. De Aziatische grootmacht had zaterdag al wel duidelijk gemaakt dat de verwachtingen voor Kopenhagen niet te hooggespannen mogen zijn.

De Chinese functionaris Yi Xianliang zei dat de APEC-landen zich niet gaan vastleggen op de doelstelling de uitstoot van het broeikasgas C02 in 2050 met 50 procent te verminderen in vergelijking met 1990. Aanvankelijk waren de APEC-landen wel bereid zich daartoe te verplichten. Yi, die deel uitmaakt van het Chinese team dat onderhandelt over maatregelen tegen de klimaatverandering, zei dat de eerder voorgestelde verplichting internationaal een zeer controversiële kwestie is. ''Als we die in een verklaring zouden zetten, zou dit het onderhandelingsproces kunnen verstoren'', aldus Yi.

Uit Brazilië kwam positiever nieuws. Het Zuid-Amerikaanse land heeft toegezegd vrijwillig bijna 40 procent minder CO2 dan gepland te gaan uitstoten in 2020. Brazilië zal het aanbod op tafel leggen in Kopenhagen, meldden milieuminister Carlos Minc en premier Dilma Rousseff op een persconferentie. (ANP/AFP/RTR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden