Klimaatneutraal gebied in Noord

AMSTERDAM - Amsterdam wil kijken of een stedelijk gebied aan de noordelijke IJ-oever op een zo klimaatneutraal mogelijke manier kan worden ontwikkeld.Het gebied, Buiksloterham, is nu al een bedrijventerrein en moet in de komende twintig jaar uitgroeien tot een gemengde omgeving om te wonen en te werken.

De gemeente heeft woensdag samen met MKB-Amsterdam, de Kamer van Koophandel Amsterdam, Nuon, KPN, Cisco, ABN Amro, Koninklijke BAM Groep en PriceWaterhouseCoopers een intentieovereenkomst ondertekend. Hierin hebben de partijen afgesproken dat ze gezamenlijk gaan onderzoeken hoe ze het gebied zo CO2-neutraal mogelijk kunnen ontwikkelen.

Volgens een woordvoerster van wethouder Marijke Vos (Milieu) hebben veel bedrijven aangegeven dat het onderwerp duurzaamheid nu al hoog op hun agenda staat. Voor de toekomst denken de betrokken partijen onder meer aan een warmte/koude opslag, het delen van energie, duurzaam inkopen, het gebruik van restwarmte, efficiënter met afval omgaan en samenwerking om transport zuiniger te maken.

Het Buiksloterhamgebied functioneerde tot 1980 als industriegebied. Langzaamaan ontwikkelt het zich tot een bedrijventerrein waar ook plek moet komen voor 4000 woningen. Het gebied strekt zich uit vanaf Overhoeks en het NDSM-terrein tot het uiterste puntje van Amsterdam-Noord.

Ludo van Halderen van de raad van bestuur van Nuon zei woensdag dat dit project een aanjager zal zijn voor meer samenwerking op het gebied van CO2-reductie. Volgens hem moeten grote bedrijven en het midden- en kleinbedrijf de handen ineen slaan. Wethouder Vos merkt dat er in Amsterdam veel enthousiasme is voor het gezamenlijk werken aan een klimaatneutrale aanpak.

Het onderzoek naar het Buiksloterhamgebied moet voor de zomer zijn afgerond. De ondertekening van de overeenkomst vond plaats tijdens de eerste Amsterdamse 'klimaattafel'. Hiermee wil de gemeente allianties sluiten en bedrijven aanmoedigen milieubewuster te denken en werken. Doel is uiteindelijk om in heel Amsterdam de CO2-uitstoot met 40 procent terug te brengen in 2025 ten opzichte van 1990. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden