Klimaatfonds steekt twee miljoen in energie-start-up

Het Amsterdamse Klimaat- en Energiefonds (Akef) steekt twee miljoen euro in Vandebron. Met de investering gaat de snel groeiende start-up meer Amsterdamse klanten werven.

Leveranciers zijn vaak boeren met een windmolen. Beeld anp
Leveranciers zijn vaak boeren met een windmolen.Beeld anp

Vandebron is een onlinemarktplaats waar klanten kiezen voor hun leverancier van duurzame energie, direct van de bron dus. Daarmee vermijden zij de via certificaten van Noorse waterkrachtcentrales als groen verkochte kolenstroom, die op geen enkele manier tot vermindering van de CO2-uitstoot leidt.

Voor de leveranciers, nu vaak boeren met een windmolen, heeft dit het voordeel dat ze hun overschot aan particulieren verkopen, van wie ze een betere prijs kunnen vragen dan van een energiebedrijf. Vandebron verdrievoudigde vorig jaar zijn omzet.

Met meer Amsterdamse klanten zal ook de vraag naar duurzame energie in deze regio toenemen, zo is de achterliggende gedachte van de investering. En met meer lokale afnemers worden nieuwe windmolens en zonnepanelen in en om de stad mogelijk net wel haalbaar, zegt Remco Wilcke van Vandebron.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Jeroen Meinders van het Akef legt het uit met de RAI als voorbeeld. Daar liggen nu zonnepanelen op een deel van het hallencomplex, voor zoveel energie als de RAI zelf verbruikt. Als Amsterdammers het overschot afnemen, worden zonnepanelen op de rest van het dak wellicht ook rendabel.

Het Akef is in 2013 door de gemeente in het leven geroepen om 45 miljoen euro van de opbrengst uit de verkoop van energiebedrijf Nuon te investeren in de productie van duurzame energie of energiebesparing. Daarbij moeten de onafhankelijke fondsbeheerders niet alleen een financieel rendement halen, maar ook een afgesproken beperking van de CO2-uitstoot realiseren. Eerder werden miljoenen gestoken in, onder meer, biogas­tankstations van Orangegas, zonnepanelen op het dak van de Amsterdam Arena en het lease­model voor zonnepanelen Big Solar.

De ironie wil dat een deel van het Akef-geld nu wordt geïnvesteerd in een concurrent van Nuon. Of Vandebron genoeg Amsterdammers voor zich wint, wordt nota bene bepaald aan de hand van de extra overstappers van de traditionele energie­bedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden