Plus

Klimaatbeleid Trump mobiliseert Amsterdam

Klimaatmarsen brachten dit weekend weer duizenden demonstranten op de been in Amsterdam, en in driehonderd Europese en Amerikaanse steden.

Over de hele wereld werden marsen gehouden om aandacht te vragen voor klimaatveranderingBeeld Jason Connolly/AFP

Natuurlijk had president Donald Trump zijn woordje klaar. Ter gelegenheid van zijn honderdste dag in het Witte Huis protesteerden tienduizenden demonstranten in Washington tegen zijn blinde vlek voor klimaatverandering.

Toen journalisten Trump vroegen om een reactie, spoorde hij ze aan te genieten van hun dag en te genieten van het warme weer.

Het klimaatprotest trok dit weekend als een olievlek door maar liefst driehonderd Europese en Amerikaanse steden. Ook in Amsterdam waren enkele duizenden demonstranten op de been. En dat één week na de March for Science, protesten in 611 steden over de hele wereld met Trumps bezuinigingen op klimaatwetenschap als belangrijke bron van ergernis.

Barrières van Obama
Nog voor het weekend goed en wel was begonnen zette Trump een volgende stap. Zijn voorganger Barack Obama besloot eind vorig jaar oliewinning voor Alaska en de Amerikaanse oostkust uit den boze te verklaren.

Zoals eerder aangekondigd draaide Trump die besluiten terug, waardoor het boren naar olie bij de Noordpool toch weer tot de mogelijkheden behoort.

Daarmee is niet gezegd dat oliebedrijven snel hun blik weer laten vallen op het poolgebied. Met de huidige, lage olieprijzen is dat verre van rendabel. Oliebedrijven zouden bovendien de woede van het publiek over zich afroepen.

Zelfs uit een Amerikaanse opiniepeiling blijkt dat een meerderheid wil dat er meer aandacht komt voor milieubescherming. Daar komt bij dat het volgens juristen jaren kan duren voordat Trump de barrières heeft opgeruimd die Obama heeft neergelegd.

Parijs
Trump treft vooralsnog dan ook vooral de klimaatwetenschap in het hart. Tijdens de verkiezingscampagne noemde hij klimaatverandering al een hoax. Die kijk op de zaak raakt nu ook wereldwijd vooraanstaande onderzoekers door zijn voorstel om het budget van het Environmental Protection Agency (EPA) met bijna een derde te korten, wat ten koste gaat van meer dan drieduizend banen.

Veelzeggend was ook de update die dit weekend op de website van EPA verscheen. De pagina over klimaatverandering wordt aangepast om de tekst in lijn te brengen met de visie van de regering-Trump. Nu die regering staat voor de vraag hoe ze omgaat met het klimaatakkoord van Parijs, belooft het allemaal niet veel goeds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden