Nieuws

Klimaatactivisten voeren actie in Concertgebouw tegen sponsoring door Shell

Voor de derde keer in korte tijd hebben klimaatactivisten actie gevoerd tegen de sponsoring van het Concertgebouw door Shell. Meteen na afloop van het concert stortte actiegroep Fossil Free Culture gisteravond tienduizend vellen bladmuziek van het balkon.

De actie van Fossil Free Culture NL in het Concertgebouw. Beeld Laura Ponchel
De actie van Fossil Free Culture NL in het Concertgebouw.Beeld Laura Ponchel

Met het neerdalen van het papier wilden ze de weersextremen verbeelden die de opwarming van de aarde met zich meebrengt. Het gaat om onspeelbare muziek, een muziekstuk met de naam Dissonance Act 3, aldus de actievoerders.

Shell is een van de ruim dertig leden van de businessclub die het Concertgebouw sponsort. Fossil Free Culture maakt daar bezwaar tegen omdat Shell als oliebedrijf stevig bijdraagt aan klimaatverandering. “Het Concertgebouw is een wereldberoemde instelling. Die moet zich niet willen associëren met zo’n destructief bedrijf als Shell,” zegt Maria Rietberg namens de actievoerders.

Fossil Free Culture noemt dat artwashing en zegt niet te stoppen tot het logo van Shell van de website van het Concertgebouw verdwijnt. “Voor een schijntje van het pr-budget van Shell maken ze goede sier met het Concertgebouw en hebben ze toegang tot allerlei vip-events.”

Fossil Free Culture, dat tevens een kunstenaarscollectief is, maakt veel werk van de acties. Vorige maand werden direct na een concert al grote plakkaten ontvouwd met daarop spreuken van dichter Hannah van Binsbergen.

De acties moeten van zichzelf kunstenaarsperformances zijn, vindt Fossil Free Culture. “We willen dat de acties niet plat zijn. Bezoekers aan het Concertgebouw stellen zich open voor een heel mooie ervaring. Die willen we niet verstoren.”

Ook willen ze het werk van de musici niet belemmeren. “Voor hen is het vaak ook een hoogtepunt in hun carrière. Dat willen we niet vergallen. We gunnen hen het applaus.” Daarom is de actie ook altijd ‘een postlude’, die van start gaat als de laatste noten zijn gespeeld. “Alleen eventuele toegiften, daar hebben we geen invloed op.”

“Als advocaten ga je met het wetboek in de hand naar de rechter als je wilt strijden tegen klimaatverandering. Wij zijn kunstenaars. Wij dragen op deze manier ons steentje bij.”

Van Gogh Museum

Eerder nam Fossil Free Culture al het Van Gogh Museum op de korrel vanwege sponsoring door Shell. Die samenwerking werd vorig jaar afgebroken, maar volgens het museum had dat niets met de protesten te maken. Volgens Fossil Free Culture wel degelijk.

Daarna werd het Concertgebouw het mikpunt, als laatste culturele instelling op het Museumplein die nog wordt gesteund door Shell. Begin dit jaar drukten ze hun in olie gedrenkte lichamen tegen het gebouw. Daarna is er ook een gesprek geweest met het Concertgebouw, zegt Rietberg. “Maar ze zeiden daar niet van zins te zijn om de banden met Shell te verbreken.”

Na de actie van gisteravond gunt Fossil Free Culture Het Concertgebouw even een adempauze. “Dan kunnen ze het even laten bezinken. We hopen dat ook bezoekers en andere leden van de Businessclub het Concertgebouw erop aanspreken.” Maar ook als Het Concertgebouw overstag gaat heeft de actiegroep al weer nieuwe culturele instellingen in het vizier die door Shell worden gesponsord.

De woordvoerder van het Concertgebouw was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Eerder liet het Concertgebouw weten dat de actie geen effect heeft gehad op de sponsorrelatie met Shell.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden