Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben een lange adem

Opnieuw blokkeerde Extinction Rebellion maandagochtend een groot kruispunt op de Zuidas. De klimaatactivisten lukt het dit jaar om dagen achtereen honderden demonstranten op de been brengen.

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Met ruim 300 klimaatactivisten blokkeerde Extinction Rebellion tijdens de ochtendspits het kruispunt van de De Boelelaan met de Europaboulevard. Auto’s konden hier de A10 niet op of af, met als gevolg opstoppingen op de Ring en rond de RAI. Ook het busverkeer liep vertraging op.

Heel bewust richtten de actievoerders zich dit weekend op de Zuidas. De ‘multinationals’ wordt milieuvervuiling verweten. Verder krijgen ze het verwijt dat ze door handig lobbyen grote invloed hebben op het klimaatbeleid. De snelle opwarming van de aarde laat volgens de activisten zien dat dit ‘een doodlopende weg’ is. “Daarom blokkeren we de spits en sturen de Zuidas weer naar huis,” zei Jelle de Graaf (31).

De eerste activisten worden door de politie weggehaald. Beeld Het Parool
De eerste activisten worden door de politie weggehaald.Beeld Het Parool

Eén voor één weggedragen

Vrijdag werd een ander kruispunt op de Zuidas lamgelegd door minstens 300 bezetters. De activisten bezorgen de politie handenvol werk doordat ze zich vastketenen en zich alleen lijdzaam verzetten, waardoor ze één voor één weggedragen moeten worden. Het duurde zeven uur voordat iedereen met bussen was afgevoerd.

Maandagochtend leek het erop dat de politie meer haast had. Anders dan vrijdag was de wegblokkade zeer hinderlijk voor het autoverkeer. Maar ook dit keer hadden de actievoerders zich vastgeketend aan elkaar en vastgelijmd aan het asfalt. Net als vrijdag werden de demonstranten ‘bestuurlijk verplaatst’ naar Sportpark Melkweg, diep in Amsterdam-Noord. Na een betoging van zo’n vijf uur had de politie alle betogers verwijderd van het kruispunt.

De politie verplaatst de activisten. Beeld Het Parool
De politie verplaatst de activisten.Beeld Het Parool

C&A doelwit

In het weekend liet Extinction Rebellion ook van zich horen. Zaterdag werd de Blauwbrug bij de Stopera geblokkeerd door vrolijk uitgedoste demonstranten. Op de P.C. Hooftstraat werden boompjes geplant. Gisteren was C&A aan het Damrak doelwit.

Dat Extinction Rebellion nu meerdere dagen achter elkaar honderden mensen in stelling brengt, is een verschil met vorig jaar. Toen hielden net zoveel activisten de Stadhouders­kade bij het Rijksmuseum een dag bezet, maar daarna haperde het protest. “Vorig jaar heb ik gemerkt dat ik na de eerste dag flink uitgeblust was,” blikte Pippi van Ommen (24) terug. “We zijn als beweging steviger geworteld,” volgens De Graaf.

Vrijdag duurde de bezetting zo lang dat de eerste activisten die waren afgevoerd naar Noord, alweer terugkwamen op de Zuidas toen de actie nog gaande was. De politie had de hele dag tientallen mensen op de been.

Klimaatactivisten demonstreren opnieuw op de Zuidas. Beeld Het Parool
Klimaatactivisten demonstreren opnieuw op de Zuidas.Beeld Het Parool
De demonstratie op de Zuidas. Beeld Het Parool
De demonstratie op de Zuidas.Beeld Het Parool
De politie gaat de actievoerders op de Zuidas verwijderen als zij niet zelf vertrekken. Beeld Het Parool
De politie gaat de actievoerders op de Zuidas verwijderen als zij niet zelf vertrekken.Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden