Klijnsma schiet FNV onder voorwaarden te hulp

Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma is in principe bereid de FNV te helpen bij de vorming van de Nieuwe Vakbeweging, zo meldden ingewijden vandaag. Zo wil zij het oprichtingscongres voorbereiden dat voor mei 2012 gepland staat. De PvdA-politica stelt wel een aantal voorwaarden aan de FNV-bonden, maar welke dat zijn is niet bekend.

ANP
Jetta Klijnsma. © ANP Beeld
Jetta Klijnsma. © ANP

Zaterdag besloten de voorzitters van de FNV-bonden dat de vakcentrale zal opgaan in een nieuwe vakbond die als werktitel de naam Nieuwe Vakbeweging heeft gekregen.

Han Noten en Herman Wijffels waren door de FNV verzocht om een oplossing te vinden voor de diepe verdeeldheid in de vakcentrale die was ontstaan door het pensioenakkoord. Zij hebben Klijnsma gevraagd als 'kwartiermaker' bij de vorming van de nieuwe vakbeweging op te treden.

Dichter bij de mensen
De nieuwe bond moet dichter bij de mensen en hun werk staan. De huidige FNV-bonden worden de oprichters van de nieuwe bond. Maar ook bonden die nu niet bij de FNV horen, kunnen zich erbij aansluiten. De achterbannen van de diverse bonden moeten nog wel akkoord gaan. De voorzitters van de bonden hebben toegezegd hun leden op te roepen om actief mee te werken aan de nieuwe bond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden