Update

'Klijnsma gaat bijstandswet aanpassen'

De nieuwe bijstandsregels worden waarschijnlijk minder streng dan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft voorgesteld. Zij zal haar plannen aanpassen door gemeenten meer beleidsvrijheid te geven. Ook het nieuwe regime voor jonggehandicapten wordt naar verwachting verzacht. Met de extra maatregelen zijn al snel enkele tientallen miljoenen euro's gemoeid.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Beeld ANP
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.Beeld ANP

De oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP, waarmee het kabinet in het najaar een begrotingsakkoord sloot, zijn bereid te helpen bij het zoeken naar een dekking. Ingewijden hebben dat gezegd. Klijnsma, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de drie 'bevriende' oppositiefracties hadden dinsdagmiddag vertrouwelijk overleg over de plannen van de staatssecretaris.

Bij Kamerdebatten bleek dat die buiten de regeringsfracties niet op steun kunnen rekenen. Ze dreigen daardoor te sneuvelen in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft. Daarom is het kabinet aangewezen op de oppositie. Klijnsma wil onder meer dat bijstandsgerechtigden een tegenprestatie gaan leveren voor hun uitkering. Ook wil ze een 'wachttijd' van 4 weken invoeren bij het aanvragen van een uitkering. Deze voornemens stuiten op grote bewaren bij de oppositie.

Ook over de participatiewet voor arbeidsgehandicapten van Klijnsma is de oppositie kritisch. Vooral het plan om jonggehandicapten hun Wajonguitkering af te nemen als ze bij herkeuring arbeidsgeschikt worden verklaard, is slecht gevallen. Een groot deel van de Kamer vindt het te ver gaan als Wajongers straks massaal in de bijstand belanden.

Luisterend oor
Na het overleg met Klijnsma toonden D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-leider Arie Slob zich optimistisch dat de staatssecretaris aan de bezwaren tegemoet zal komen. Slob bespeurde bij haar 'een luisterend oor'. Hij wees erop dat het kabinet 'moet bewegen', wil het rekenen op voldoende steun voor de voorstellen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei na het overleg dat de wensen van de oppositiepartijen zijn geïnventariseerd en dat Klijnsma huiswerk heeft meegekregen. PvdA-leider Diederik Samsom denkt dat de vijf partijen er zeker uit gaan komen. Volgens Zijlstra is het 'niet eenvoudig' om de wensen van de vijf partijen tot elkaar te brengen. Klijnsma bleef na afloop voorzichtig, maar noemde het wel 'een goed idee' om te overleggen. Voor de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer volgende week zal er opnieuw overleg zijn tussen coalitie, Klijnsma en D66, ChristenUnie en SGP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden