'Kleurpatroon kan aversie tegen zonnepanelen wegnemen'

Kleurpatronen of een baksteenprint kunnen de aversie tegen zonnepanelen wegnemen, denken de energieonderzoekers van ECN. Het verlies aan rendement door een kleurenprint op de zonnecellen valt hen mee.

Detail van een bedrukte gevelplaat met daarin verwerkte zonnecellen. Beeld Robert Goddyn
Detail van een bedrukte gevelplaat met daarin verwerkte zonnecellen.Beeld Robert Goddyn

Op een beurs voor de zonne-energiebranche in de RAI presenteerde ECN dinsdag twee in een waaier van kleuren bedrukte gevelplaten. Alleen van dichtbij is te zien dat er zonnecellen in schuilgaan.

Het onderzoek is nog in volle gang. De volgende stap is dat de in gevelplaten of op het dak geplaatste zonnecellen worden uitgeprobeerd op gebouwen.

Het instituut voor energieonderzoek uit Petten werkt hiervoor samen met onder meer TS Visuals, de Hogeschool van Amsterdam en het Amsterdamse architectenbureau UNStudio. TS Visuals zorgt voor het bedrukken van de zonnepanelen. Eerder printte dit Noord-Hollandse bedrijf ook de vierduizend panelen van aluminium op het wildgekleurde plafond van de Rotterdamse Markthal.

Acceptatievergroter
Behalve op of aan gebouwen denken de onderzoekers dat hun innovatie ook als geroepen komt in landschap of rond infrastructuur, zoals in geluidsschermen langs snelwegen. "Dit kan net het verschil zijn tussen iets dat weerzin wekt of weerstand oproept en iets dat mensen fascineert of zelfs aantrekkelijk vinden," zegt de aan ECN verbonden UvA-hoogleraar Photovoltaic Energy Conversion (Zonne-energie) Wim Sinke.

Thijs Sepers van TS Visuals denkt dat zonnepanelen op deze manier vaker in goede aarde vallen bij omwonenden. De print kan ook samengaan met minder glans of zelfs een matte textuur. "We hopen op meer draagvlak, meer acceptatie. Niet dat saaie paneel dat door iedereen lelijk wordt gevonden. Hoe zorg je ervoor dat het grote publiek er blij mee is in plaats van dat het ze ergert?"

In het onderzoek is eerst gezocht naar de balans tussen een opdruk die voldoende dekt en toch genoeg licht doorlaat.

De resultaten zijn bemoedigend: de zonnecellen die in de RAI worden geëxposeerd, zijn met een dekking van 30 procent ronduit bont te noemen. Toch blijken ze met die dekking slechts zo'n 20 procent aan rendement in te boeten.

Hoewel op de RAI een gevelplaat met een baksteenprint werd gedemonstreerd is het niet per se de bedoeling om de zonnecellen op te laten gaan in hun omgeving. Dat zal 'gekunsteld' overkomen, verwacht architect Ger Gijzen, van het door de Rotterdamse Erasmusbrug bekende architectenbureau UNStudio.

Wel zal het architecten meer 'vormvrijheid' geven, zodat ze zich niet geremd hoeven voelen als ze zonnepanelen willen verwerken in hun ontwerp.

Decoratieve doelen
Het lijkt hem ook uitgesloten dat deze techniek het makkelijker maakt zonnepanelen te verwerken in monumenten, zelfs niet op het dak. Daarvoor zijn de voorschriften die toezien op de bescherming van erfgoed te zeer gespitst op het gebruik van authentieke materialen. Wel denkt hij aan corporatiewoningen in naoorlogse wijken. Tussen de bestaande gevel en de gevelplaten komt dan ruimte voor isolatie.

Ook Sinke denkt vooral aan meer decoratieve mogelijkheden. "Je kunt de elektriciteitsopbrengst leidend laten zijn, maar je kunt ook echt iets bijzonders maken. Een wit paneel bijvoorbeeld, al hou je dan ongeveer de helft van de opbrengst over."

Tesla
De bedrukte zonnecellen kunnen een nieuwe markt aanboren, denkt hij.
Met twintig procent minder rendement is het verlies te overzien, vindt hij. Dan komt de energieopbrengst in de buurt van wat zonnepanelen nog maar een paar jaar terug opbrachten. "We hebben in twintig jaar een enorme vooruitgang geboekt in rendement en kostprijs. Daardoor kunnen we ons nu deze luxe permitteren."

Zonnepanelen die nauwelijks nog zichtbaar zijn kwamen eerder dit jaar al in het nieuws toen Tesla-topman Elon Musk ze presenteerde als integraal onderdeel van de dakbedekking, zijn Solar Roof.

Voor monumenten zijn bovendien al keramische dakpannen met ingebakken zonnecellen op de markt. De printtechniek voegt daar weer andere mogelijkheden aan toe, volgens Sinke.

Hij verwacht dat de kosten van de bedrukte zonnepanelen aardig in de buurt zullen komen van de prijskaartjes die Musk heeft genoemd.

"Die zijn zeker niet laag. Wij zijn nog niet in productie, dus het is lastig vergelijken. Maar als je dit op behoorlijke schaal doet, kan dit niet duurder zijn dan wat Elon Musk maakt."

Daarmee is wel meteen een valkuil genoemd. Als iedere gevelplaat apart ontworpen en bedrukt moet worden, dan loopt het snel in de papieren. Maar bij toepassing op wat grotere schaal verwacht hij dat de opbrengsten aan extra zonne-energie opwegen tegen de kosten. "Ik zie geen reden waarom dit niet zou kunnen over een jaar."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden