Aldus

Kletsen op de 1,5m bank: ‘Juist nu hebben mensen behoefte om samen te komen’

De Amsterdamse architect Florian Eckardt (53) ontwierp de 1,5m bank. Ideaal als je veilig met de buren wilt kletsen. Of borrelen.

De 1,5m bank Beeld
De 1,5m bank

Hoe kwam u op het idee?

“Ik wilde met Pasen langsgaan bij mijn moeder in Brabant. Ze zat daar al een maand lang vrijwel alleen en miste haar vriendinnen. Juist nu hebben mensen behoefte om samen te komen, maar wel op 1,5 meter.”

Dus u begon te schetsen.

“Ik heb een ontwerpje gemaakt. Pepijn van Zoest van bouwbedrijf Vrijplaats X was direct enthousiast en zei: kom het maken. Hij had steigerhout beschikbaar.”

Hoe zorgt u ervoor dat de afstand ­bewaard blijft?

“In het midden van de bank zit een grote bloembak. De bank kost 225 euro. De biologische potgrond en zes planten krijg je er gratis bij, net als de bezorging.”

Staat er nu bij uw moeder ook zo’n sympathieke bank?

“Nog niet, maar het is wel de bedoeling dat ie er komt. We hebben nu zo’n twintig banken verkocht. Laatst leverden we een bank aan een man in de Westerstraat, die ’m cadeau kreeg van zijn zoon, zodat hij veilig buiten kan zitten. Hij was ontroerd door het gebaar en erg enthousiast.”

Is het de bedoeling dat de stad hier straks vol mee staat?

“Het team achter de bank is klein, maar ambitieus. We hebben ons ­initiatief ingestuurd voor een pitchwedstrijd van de Amsterdam Economic Board voor de beste 1,5 meter­economieideeën en we zitten bij de laatste tien. Woensdag mogen we het idee pitchen aan het panel. Hopelijk maken we een goede kans en kunnen we straks nóg efficiënter de banken maken. Maar het belangrijkste is dat we Amsterdammers op spontane wijze kunnen samenbrengen.”

www.anderhalvemeterbank.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden