column

Kleren maken de man, maar heren maken de kleren

Mano Bouzamour (1991) publiceerde eind 2013 zijn debuutroman De Belofte van Pisa. De film-, theater- en hoorspelrechten van het boek werden verkocht, en ook verschijnt de roman in 2016 in het Duits en Spaans. Elke zondag lees je hier zijn column uit Het Parool

Mano Bouzamour
Mano Bouzamour Beeld Floris Lok
Mano BouzamourBeeld Floris Lok

Afgelopen week was ik uitgenodigd voor een herenlunch. Honderd heren uit heel Holland kwamen bijeen om te lullen en te lunchen, van prins Bernhard jr. tot Wim Kieft.

In de Scheldestraat tegenover ijssalon Pisa, waaraan ik geliefde jeugdherinneringen koester, aten we in een riante rotisserie biefstuk en oesters.

Yves Gijrath, de oprichter van Masters of LXRY organiseerde de middag samen met Jaguar Nederland. De directeur vertelde over de expansie van Jaguar en vooral over het verschalken van BMW.

Daarna sprak de hoofdredacteur van Het Parool gepassioneerd over de toekomst van de krant. En ik droeg een verhaal voor waarin ik speelde met de kenmerken van een heer.

Een heer is galant, markant, heeft zijn handel en minnaressen of minnaars altijd in de hand, vertelde ik. En als hij door buitengewone omstandigheden de greep even lijkt te verliezen, dan leunt de heer op zijn Himalayahoge zelfvertrouwen en weet hij altijd het verstandige te kiezen.
Met Duitse efficiëntie dicht hij de gaten, wetend dat zijn oeverloze creativiteit hem nooit in de steek zal laten.

Heren laten eerst hun partners klaarkomen.
Een heer is altijd succesvol, ver voordat hij door de buitenwereld als 'succesvol' wordt bestempeld. Want een heer weet dat hij succesvol is op het moment dat hij een waardig doel voor ogen heeft.

Mannen verlangen. Terwijl heren met grootse hartstocht begeren, ze gaan altijd door met leren, blijven zichzelf en anderen inspireren en weten gedoe en gelul als een bekwame bokser soepel te weren.

Een heer stelt gemakkelijk moeilijke vragen. Zoals: heeft Sabia nou verdomme al die tijd een kussen onder haar truitjes gedragen?
Kleren maken de man, maar heren maken de kleren.

Als een heer een honderdje heeft, geeft hij zijn vriend de helft. Nou ja, de helft van een helft.

Een heer lacht om alles en iedereen maar vooral om zichzelf.
Een heer is het gelukkigst als hij op zijn geluk aan het jagen is.
Een groot Russische schrijver wiens naam zo ingewikkeld is dat ik hem nooit zou uitspreken, laat staan uitschrijven, zei: 'Wie gelukkig is, voelt de wereld in tijd en ruimte groot, diep en onuitputtelijk. Wie gelukkig is, leeft in een wereld van mogelijkheden.'

Een heer is uitgeslapen maar heeft een immense hekel aan uitslapen; wie vroeg wakker wordt, vangt de meeste vis.
Maar wat een heer écht kenmerkt, is het feit dat hij weet dat een luxeleven vol geile seks zijn godverdomde geboorterecht is.

Na mijn betoog kregen we van knappe kelners kaasplankjes en Cubaanse sigaren. Even later werden we naar de RAI gedirigeerd, waar we cocktails dronken in de showroom van Jaguar.

Ik vroeg de directeur: 'Zeg, wat als ik het automerk een paar keer in mijn schrijfsels noem?'

Hij deed een bril op, zocht wat in zijn binnenzak en begon: 'Nou, daar kunnen we het over hebben.'

Wilt u reageren op deze column? Dat kan. Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden