A-locatie

Kleren lenen met een bibliotheekpas

In de rubriek A-locatie uit de PS van de Week lichten we elke week de beste plekken van de stad voor je uit. Deze week: Lena the Fashion Library.

Beeld Mats van Soolingen

Westerstraat 174
06-41585535
www.lena-library.com

Tachtig procent van de tijd dragen we maar twintig procent van onze kleding. Met dat gegeven in gedachten kwamen de vrouwen achter Lena the Fashion Library op hun idee: een bibliotheek voor kleding. Bij Lena kunnen vrouwen onbeperkt kleding lenen tegen een vast bedrag per maand.

'Er zijn zo veel mooie spullen die op een grote berg belanden,' zegt Suzanne Smulders (29), verant-woordelijk voor de marketing en communicatie van de kledingbibliotheek. 'Veel vrouwen kopen kleren die ze maar weinig dragen: na één of twee keer belandt het op een stapel achter in de kast, om daar niet meer vandaan te komen.'

De kledingbieb heeft een puntenabonnement: voor bijna twintig euro per maand mag je voor honderd punten kleren meenemen. Een avondjurk of een jas is daarbij honderd punten waard, een topje vijfentwintig. Zolang je de kleren terugbrengt - als een kledingstuk na een paar keer lenen goed bevalt, kun je het kopen - kun je dus voor een beperkt bedrag elke dag iets nieuws aan. Tegen zo'n paskamer kan geen reguliere winkel op.

Naast een praktische oplossing voor vrouwen die snel uitgekeken raken op hun kledingkast is Lena ook ideologisch verantwoord. 'Dat zoveel kleren niet of nauwelijks worden gedragen, is zonde. Zeker als je kijkt naar de productiemethode van kleren in fabrieken. Of als je nadenkt over de gevolgen voor het milieu.'

Bij Lena is de kleding van hoge kwaliteit; een groot deel van de collectie is vintage. 'De kwaliteit van kleren van vroeger is gewoon veel beter. De snel veranderende mode van nu is niet gemaakt om lang mee te gaan. Maar we bieden ook nieuwe labels kansen.' Het is de bedoeling dat abonnees in de toekomst hun in onbruik geraakte kleren inleveren.

Abonnees wassen zelf hun tijdelijke kleren. Eerst wilden de vrouwen van Lena dat in de winkel doen, maar dat liep niet: klanten vonden het maar gek om vieze was in te leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden