Klem in een wereld van uitersten

Boulahrouz gaat het EK afmaken. Zijn jongensdroom heeft deze week een wrange bijsmaak gekregen. Foto ANP/Ed Oudenaarden Beeld
Boulahrouz gaat het EK afmaken. Zijn jongensdroom heeft deze week een wrange bijsmaak gekregen. Foto ANP/Ed Oudenaarden

LAUSANNE - Nog geen week geleden stonden de kranten vol van het wonderlijke verhaal van Khalid Boulahrouz. Toen ging het over zijn mislukte seizoen bij Sevilla, zijn blessures, zijn verdriet nadat hij was afgevallen voor het EK en zijn vreugde toen hij terugkeerde en meteen een basisplaats kreeg tegen Italië. Toen ging het over voetbal.

Vandaag staan alle kranten weer vol van Khalid Boulahrouz. Maar nu gaat het over een persoonlijk drama, dat alle voetbalperikelen tot de marge van het leven veroordeelt.

Woensdagmiddag, kort na het begin van de training, werd Boulahrouz op de hoogte gesteld van het nieuws dat zijn zwangere vrouw met spoed in het ziekenhuis van Lausanne was opgenomen. Boulahrouz verliet meteen de training en werd onder politie-escorte naar het ziekenhuis gebracht. Gistermorgen bracht de KNVB het bericht naar buiten dat het te vroeg geboren meisje was overleden.

Tot dat fatale moment was het EK een grote droom voor hem. Een jongensboek vol bizarre hoofdstukken. Zijn verhaal werd wonderlijk genoemd, omdat het zo'n gebeurtenis was waar de sport zijn heroïek aan te danken heeft. Het was het bijzondere verhaal van een speler die vergeten en daardoor al opgegeven was, maar die glorieus terugkeerde op het hoogste podium.

De samenvatting van zijn jaar begint in november vorig jaar toen hij zijn laatste wedstrijd speelde. Daarna raakte hij geblesseerd, maar omdat niemand bij Sevilla, dat Boulahrouz huurt van Chelsea, hem geloofde, kwam hij er helemaal alleen voor te staan.
Uiteindelijk kwam in Nederland aan het licht dat hij een scheurtje in de lies had opgelopen. Hij trainde in zijn eentje hard door, maar had er geen moment rekening mee gehouden dat hij naar het EK zou mogen.

Toch nodigde Marco van Basten hem in mei uit voor de eerste trainingsstage. Aan het eind van die week meldde de bondscoach hem dat hij was afgevallen. Huilend verliet Boulahrouz in Hoenderloo de eetzaal. De spelers gaven hem een ovationeel applaus. Toen al werd duidelijk dat de band tussen de verdediger en de groep hecht was.

Maar door een blessure bij Ryan Babel, haalde Van Basten de verdediger op het laatste moment alsnog terug voor het EK. ''Ik was blij, maar vond het ook vervelend voor Ryan. Ik had het liever zelf afgedwongen. Maar zo is het voetbal, zo is het leven,'' merkte Boulahrouz op.

Des te groter was de verrassing toen hij tegen Italië opeens in de basis stond en goed speelde. Mooi was het moment na de wedstrijd op de hotelkamer toen hij het hele jaar nog eens aan zich voorbij zag trekken. Hij belde, zoals altijd na een wedstrijd, met zijn moeder en zijn vrouw, zag de felicitatiesmsjes uit Nederland binnenstromen en probeerde alles een plekje te geven.

Boulahrouz moest er ook wel om lachen dat opeens zoveel belangstelling voor hem was. Het deed hem goed, maar hij wilde niet te lang op die wolk van euforie blijven zweven. Daarvoor had hij in zijn leven al teveel ups en downs meegemaakt. Amper een week later stortte zijn wereld opnieuw in.

Gistermorgen sprak hij zijn medespelers toe, bedankte ze voor hun steun en medeleven en ging trainen. Even daarvoor had hij de bondscoach al meegedeeld dat hij het EK gaat afmaken en dat hij tegen Rusland kan en wil spelen.

Vorige week zei hij: ''Ik zal pas na het EK beseffen wat ik allemaal heb mee gemaakt.'' Die woorden hebben opeens een heel wrange betekenis gekregen. (LEON TEN VOORDE)

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden