Kleinzoon Heineken noemt functie bij bierconcern 'fenomenale kans'

Hij was er toch al dag en nacht mee bezig, dus de functie van commissaris bij Heineken Holding gaat hem niet veel extra tijd kosten, denkt aankomend commissaris Alexander de Carvalho. De oudste kleinzoon van Freddy Heineken gaf donderdag, voorafgaand aan zijn waarschijnlijke bekrachtiging op de aandeelhoudersvergadering, een korte toelichting.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De functie is duidelijk geen gewoon bijbaantje. 'Heineken is altijd al deel van mijn leven geweest. Ik was altijd zeer bij het bedrijf betrokken. Thuis praten wij er altijd over. Dit wordt gewoon een geformaliseerde versie van mijzelf", aldus de 28-jarige Alexander.

Michel de Carvalho, echtgenoot van de enige dochter van Freddy Heineken Charlene Heineken-de Carvalho, en lid van de raad van commissarissen van Heineken, licht een tipje van de sluier op van hoe het thuis aan toe gaat. 'Die twee zitten ruzie te maken over het bedrijf en ik mag het aan het bestuur overbrengen."

Fenomenale kans
Nu mag de oudste kleinzoon, die zijn grootvaders horloge om zijn pols draagt, zelf zijn zegje doen. 'Een fenomenale kans.' Charlene en Michel De Carvalho hebben een controlerend belang in Heineken Holding en houden via de houdstermaatschappij een miniem meerderheidsbelang in de bierbrouwer.

De jonge De Carvalho sluit niet uit dat zijn ambities verder reiken dan de raad van beheer bij de Holding. 'Dit is mijn kans om het bedrijf te dienen. Waar houdt het op? Dat weet ik nog niet.' De Carvalho benadrukte overigens dat het huidige bestuur het 'briljant' doet.

Vader Michel de Carvalho liet zich in een interview vorige maand negatief uit over de mogelijkheid dat familieleden weer in de top van Heineken komen. Dat is volgens hem slecht voor de onderneming, die vrij moet zijn om de beste managers te zoeken.

Luisteren, leren en ontwikkelen
Vooralsnog mag Alexander, nu werkzaam bij investeringsmaatschappij Lion Capital, op een bescheiden wijze bijdragen. Hij wil de komende tijd 'luisteren, leren en ontwikkelen". En Nederlands leren. Heineken is De Carvalho met de paplepel ingegoten, maar de taal is er bij ingeschoten, hoewel hij naast de Britse ook de Nederlandse nationaliteit heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden