Kleinste ziekenhuis van Nederland boos over sluiting geboortezorg

De medisch specialisten van De Sionsberg in Dokkum, met 138 bedden het kleinste ziekenhuis van Nederland, zijn boos over de dreigende sluiting van de afdeling geboortezorg. De sluiting werd gisteren bekend gemaakt na overleg tussen het ziekenhuis, De Friesland Zorgverzekeraar en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de raad van bestuur van het ziekenhuis, de zorgverzekeraar en de IGZ ontbreken de voorwaarden voor een verantwoorde geboortezorg. Maar de medisch specialisten vinden dat de bevolking van Noordoost-Friesland 'zo een hogere babysterfte wordt opgedrongen en dat een veilige thuisbevalling onmogelijk wordt gemaakt'.

Volgens de medische staf kent De Sionsberg het laagste sterftecijfer van de provincie Friesland: 4,4 overleden baby's per 1000 geboortes. Landelijk is de kans dat een baby doodgaat rond de geboorte ruim twee keer zo groot. Sluiting van de afdeling betekent dat meer baby's rond de geboorte zullen doodgaan en dat ook onder moeders meer sterfgevallen zullen optreden, zo vrezen de specialisten.

Scenario's
Een werkgroep van verloskundigen en gynaecologen heeft in de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de geboortezorg in het verzorgingsgebied van De Sionsberg, en heeft meerdere scenario's uitgewerkt. 'Het scenario met de laagste kans op overlijden rond de geboorte wordt nu door de inspectie en zorgverzekeraar terzijde geschoven', schrijven de specialisten in een verklaring.

Het voortbestaan van De Sionsberg, die vorig jaar onder verscherpt toezicht stond van de IGZ, was al eerder onderwerp van discussie. In januari werd besloten dat Nederlands kleinste ziekenhuis open kan blijven, maar dat er geen complexe ingrepen meer worden uitgevoerd.
De Sionsberg ligt in de noordoostelijke hoek van Friesland, een relatief dunbevolkt gebied. Eind december kwamen 4000 mensen in actie om het als volwaardig ziekenhuis te behouden. Ook verzamelde een actiegroep 20.000 handtekeningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden