Kleinste politiebureautje open voor publiek

Het voormalige kleinste politiebureau van Nederland is sinds eind mei elk weekend voor het publiek te bezoeken.

Het Parool
Stadsherstel en bewoners van Sloten willen het politiebureautje nieuw leven inblazen Beeld Pbech/Wikimedia Commons
Stadsherstel en bewoners van Sloten willen het politiebureautje nieuw leven inblazenBeeld Pbech/Wikimedia Commons

Tot en met het weekend van 24 en 25 juni is het politiebureautje te bezoeken. Van 11.00 tot 15.00 uur vertellen vrijwilligers over de historie van het gebouwtje en delen ze politieverhalen uit het dorp Sloten waar het bureau staat.

Brandmelder uit 1927
Het politiebureautje bestaat uit een klein kantoortje, een toilet, een authentieke cel en een originele brandmelder uit 1927. Het kleine gevang was vooral nuttig in de vorige eeuw, toen Sloten nog een uitgebreid horecaleven had. In de tijd dat de politiepost in gebruik was, kende het dorp namelijk maar liefst zeven kroegen. Nu zijn dat er nog maar twee.

Daar werd geregeld te diep in het glaasje gekeken, waarna de dorpsveldwachter diegene een nachtje in de cel liet doorbrengen om zijn roes uit te slapen. Maar niet alleen dronkelappen, maar ook dorpskinderen die kattenkwaad uithaalden moesten onder de noemer een uurtje 'opvoedkundig' brommen.

Geschiedenis
De liefhebber kan de komende weekenden verkleed als boef op de foto in het celletje. Op zondag 11 juni worden eveneens vier films vertoond, onder meer over de geschiedenis van de Molen van Sloten en over de tuinders die moesten verkassen omdat Nieuw Sloten gebouwd werd.

Het gemeentelijk monument uit 1866 is sinds 2015 niet meer in gebruik als politiebureau. Dat het gebouwtje sindsdien verpietert, is een doorn in het oog van buurtbewoners en Stadsherstel. Het openstellen van het bureau is onderdeel van hun streven het politiehuisje nieuw leven in te blazen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden