Kleinste politiebureau Nederland blijft bestaan

Het kleinste politiebureau van Nederland - dat in Sloten staat - kan door de aankoop van Stadsherstel Amsterdam blijven bestaan. Tot grote vreugde van de buurtbewoners die vreesden voor een slechte afloop.

Het Parool
Het kleine politiebureautje van het Sloten Beeld Stadsherstel Amsterdam
Het kleine politiebureautje van het SlotenBeeld Stadsherstel Amsterdam

De gemeente wilde al geruime tijd van het kleine politiebureau af, dat sinds 2015 niet meer in gebruik is. Hierdoor zagen buurbewoners het gemeentelijk monument uit 1866 elk jaar meer verpieteren.

Ze zochten hun redding bij Stadsherstel, die monumenten van de ondergang redt door ze aan te kopen en te restaureren.

Crowdfunding
Stadsherstel wilde het politiebureau graag kopen, maar moest wel genoeg geld via crowdfuncingsactie bij elkaar krijgen. Voor de aankoop was 50.000 euro nodig. Uiteindelijk haalde de vereniging 52.000 euro op.

Dat was vooral mogelijk geworden door de dorpsbewoners zelf die, met benefietloterijen, historische filmmiddagen en filmpjes, zoveel mogelijk geld probeerden op te halen.

Wandeling
Het historische gebouwtje is nu onderdeel van een rondwandeling. De inwoners van Sloten hebben met het bureau, volgens Stadsherstel, nog meer plannen. Zo willen ze een winkel met zelfgemaakte spullen uit het dorp in het pand beginnen.

Op 2 oktober krijgt Stadsherstel de sleutels van de gemeente. Tijdens een feestelijke opening op 6 oktober wordt de sleutel in het slot gestoken.

Lees meer: Kleinste politiebureautje open voor publiek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden