Update

Kleine vos opnieuw meest gespotte vlinder

De kleine vos is net als voorgaande jaren ook dit jaar weer de meest gespotte vlinder in Nederlandse tuinen. Dat heeft de Vlinderstichting gisteren gemeld. Dit weekeinde vond de landelijke tuinvlindertelling plaats.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Per tuin werden gemiddeld 12,8 vlinders geteld. Dat is iets meer dan in 2011, toen 9,8 vlinders per tuin werden geteld. Toch valt het aantal vlinders tegen, aldus een woordvoerster van de Vlinderstichting. 'In 2010 telden mensen gemiddeld 17 vlinders per tuin, in 2009 zelfs 23', zegt ze.

Volgens de Vlinderstichting heeft het weer invloed op de aantallen vlinders die mensen in hun tuin tellen. 'Het is de afgelopen tijd koud geweest, dat heeft een negatieve invloed', aldus de woordvoerster. Volgens haar is de belangrijkste oorzaak van de dalende vlinderpopulatie de 'verstening' van Nederland. 'Steeds meer tuinen bestaan uit tegels met strakke gazons. Maar vlinders moeten het juist hebben van bloemen en nectar.'

Na de kleine vos werden dit weekeinde de dagpauwoog en de atalanta het meest gezien. Ruim 1300 tuinen waren aangemeld voor de landelijke vlindertelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden