Kleine verschuivingen in kandidatenlijst CDA

CDA-afdelingen hebben minister Ab Klink hoger op de kandidatenlijst gezet. Hij steeg van plaats 5 naar 4, ten koste van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt. Foto ANP Beeld
CDA-afdelingen hebben minister Ab Klink hoger op de kandidatenlijst gezet. Hij steeg van plaats 5 naar 4, ten koste van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt. Foto ANP

DEN HAAG - CDA-afdelingen hebben minister Ab Klink hoger op de kandidatenlijst gezet. Hij steeg van plaats 5 naar 4, ten koste van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt. Staatssecretaris Jack de Vries daalde van 14 naar 15. Kamerlid Eddy van Hijum kwam een plaatsje hoger ten koste van De Vries.

Dit bleek zaterdag bij de presentatie van de CDA-lijst. Afdelingen konden de afgelopen weken schriftelijk hun favoriete lijstvolgorde bekendmaken.

Volgens een CDA-woordvoerder heeft Klink zijn hogere plek te danken aan zijn grote afdeling Rotterdam die hem hogerop wilde hebben. Hoe meer leden een afdeling telt, hoe zwaarder die voorkeur weegt. Van Bijsterveldt komt uit een kleinere afdeling: Midden-Delfland.

In de top tien is verder niets veranderd. Achter lijsttrekker Balkenende staat Ank Bijleveld en nummer drie is Maxime Verhagen. Het Limburgse Tweede Kamerlid Ger Koopmans steeg van 12 naar 11, ten koste van Kamerlid Mirjam Sterk (Utrecht) die naar 13 zakte. Het Achterhoekse Kamerlid Henk Jan Ormel klom van 13 naar 12. De Zeeuw Ad Koppejan ging van 21 naar 20, ten koste van eerste nieuwkomer Hanke Bruins Slot uit Utrecht.

Een actie van Brabantse afdelingen om hun provinciegenoten hogerop te krijgen, is mislukt. Eerste Brabantse op de lijst blijft Elly Blanksma op 8. Cisca Joldersma is wel een plaatsje gestegen naar 34. Arnoud Strijbis en Anke van Extel zijn ieder daarentegen een plaats gedaald en staan nu op respectievelijk 42 en 44. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden