Kleine strafzaken veel vaker zonder rechter

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie (OM) hoopt in de toekomst het overgrote deel van alle eenvoudige strafzaken zonder tussenkomst van de rechtbank af te handelen.

OM wil met 'ZSM-units' eenvoudige misdrijven meteen zelf bestraffen Beeld Chantal van Wessel
OM wil met 'ZSM-units' eenvoudige misdrijven meteen zelf bestraffenBeeld Chantal van Wessel

In nieuwe 'ZSM-units' zal het OM met de politie, de reclassering en andere partijen samenwerken om misdrijven die anders pas na vier of vijf maanden voor de (politie)rechter zouden komen, meteen zelf te bestraffen.

Als de verdachte niet instemt met een voorgestelde taakstraf, boete of schadevergoeding of als een zaak zich niet voor onmiddellijke afhandeling leent, zal de rechter die binnen enkele dagen via 'supersnelrecht' behandelen.

Het OM denkt voor de ZSM-methode (zo snel mogelijk) aan de bulk van kleine zaken, zoals diefstal, mishandeling en vernieling. Straatroof, overvallen, huiselijk geweld of ingewikkelde zaken met getuigen blijven het werk van de rechtbank - die daardoor vooral zwaardere zaken zal overhouden.

Landelijk ingevoerd
Inmiddels werken 22 officieren van justitie in Amsterdam aan de nieuwe methode, die landelijk zal worden ingevoerd. Op politiebureau Beursstraat is van acht uur 's ochtends tot zes uur 's avonds - en binnenkort tot tien uur 's avonds - een aanklager aanwezig.

'Zo'n officier kan zaken nu vroeg wegen. Als die over vier maanden toch een taakstraf voor een verdachte zou vragen, kan die hem nu meteen aanbieden,' zegt Jet Hoogendijk, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Amsterdam.

'We zouden willen dat alle eenvoudige zaken via ZSM gaan, maar niet altijd is een zaak supersnel voor te bereiden,' zegt Hoogendijk. 'Soms heeft de reclassering wat langer nodig voor een rapportage. Vaak is de schade lastig te bepalen of moet een getuige worden verhoord. Dan kan het niet in één dag, maar kijken we: kan het in een week wél?'

De werkwijze is in het voordeel van verdachten, slachtoffers en de staat, zegt Hoogendijk. 'We willen de strafrechtketen sterk verkorten en de administratieve rompslomp sterk verminderen. Door al helemaal aan het begin van het proces bij elkaar aan tafel te zitten, kunnen we veel sneller en slimmer zaken doen.'

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden