Kleine plussen op beurzen Europa

AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen noteerden maandag aan het eind van de ochtend kleine plussen. Beleggers blijven voorzichtig, omdat de zorgen om de Europese staatsschulden nog niet zijn weggenomen. Bankaandelen en grondstoffondsen gingen aan de leiding.

De AEX-hoofdindex moest een deel van zijn openingswinst in de loop van de ochtend prijsgeven en noteerde tegen het middaguur een winst van 2,14 punten (0,7 procent) op 317,22 punten. De MidKap-index daalde 0,74 punt (0,2 procent) tot 506,63 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tussen de 0,8 en 1 procent.

''Verklaringen van de G7 en van de Europese centralebankpresident Jean-Claude Trichet het afgelopen weekeinde hebben de zorgen om de Europese staatsfinanciën nog niet weg kunnen nemen'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken. ''Dit zal de komende week blijven spelen.''

G7

De landen van de G7 lieten dit weekeinde weten dat de schuldencrisis onder controle was en dat er toezicht zou komen op de financiële positie van Griekenland. Trichet sprak zijn vertrouwen uit over het plan van Griekenland om het overheidstekort terug te dringen.

Financiële fondsen behoorden maandagochtend tot de winnaars in Europa. In Londen wonnen HSBC en Barclays respectievelijk 0,6 en 0,8 procent. Verzekeraar Aegon noteerde in Amsterdam een plus van 1,3 procent.

Dexia

Dexia won in Parijs 5,9 procent. De Frans-Belgische bankverzekeraar beloofde vrijdag een deel van de activiteiten af te stoten.

Ook grondstoffondsen gingen maandagochtend aan de leiding. De Brits-Zwitserse mijnbouwer Xstrata maakte een winstdaling van ruim 40 procent bekend, maar beleggers richtten zich vooral op de optimistische opmerkingen over de toekomst en het dividend dat het bedrijf uitkeert. Het fonds won in Londen 4 procent.

Londen

In Amsterdam stond staalconcern ArcelorMittal daarom bovenaan de AEX-index met een winst van 2,8 procent. In Londen wonnen Rio Tinto en Anglo American allebei 2,9 procent.

De olieprijs stond maandagochtend 1,2 procent hoger op 72,06 dollar per vat. De zorgen om de staatschulden in de eurozone drukten vorige week de prijs, waardoor de olieprijs het laagste niveau in zeven weken bereikte.

De euro noteerde maandagochtend 1,3710 dollar. Vrijdag was de Europese munt ten tijde van het slot van de Europese beurzen nog 1,3610 dollar waard. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden