Update

Kleine partijen: NZ-lijn meebetalen

''We kunnen de Amsterdammers niet in hun sop laten gaarkoken,'' zei D66-Kamerlid Boris van der Ham. Beeld
''We kunnen de Amsterdammers niet in hun sop laten gaarkoken,'' zei D66-Kamerlid Boris van der Ham.

DEN HAAG - De Tweede Kamer en staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) hielden vanmorgen de hand op de knip in een debat over de Noord/Zuidlijn. Tegelijkertijd gooide Huizinga de deur niet helemaal dicht.

Huizinga zei Amsterdam te willen houden aan de afspraak dat het rijk 1,1 miljard bijdraagt en dat de risico's verder voor de gemeente zijn. Maar ze zei er meteen bij de commissie-Veerman te willen afwachten. ''Als ik een afspraak maak, ga ik niet met de handen op de oren en een blinddoek voor doen alsof er in de wereld niets veranderd is.''

Vanuit de oppositie namen D66 en GroenLinks het op voor Amsterdam. ''We kunnen de Amsterdammers niet in hun sop laten gaarkoken,'' zei D66-Kamerlid Boris van der Ham. Hij voerde ook aan dat de provincie zou moeten bijspringen.

Namens GroenLinks zei Kees Vendrik dat 'een goed en redelijk gesprek' mogelijk moet zijn, zodra de commissie-Veerman voor de gemeente heeft onderzocht hoe het verder moet met de Noord/Zuidlijn. ''Het is ook een project van nationaal belang.''

Een lichtpuntje voor Amsterdam was verder dat de PvdA zich op de vlakte hield. Ook PvdA-Kamerlid Lia Roefs wil eerst het verslag van het onderzoek van de commissie-Veerman afwachten.

Maar een meerderheid van de Tweede Kamer blijft erbij dat de hoog opgelopen kosten voor Amsterdam zijn. ''Wij vinden dat voor de Noord/Zuidlijn geen extra rijksgeld beschikbaar moet komen,'' zei CDA-Kamerlid Ger Koopmans. ''Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid bij Amsterdam,'' zei SP-Kamerlid Emile Roemer. ''Voor de volle honderd procent, van A tot Z,'' aldus PVV-Kamerlid Barry Madlener.

De SP zag wel in dat Amsterdam mogelijk de kosten niet kan opbrengen. Roemer suggereerde dat de regie over de bouw dan moet toevallen aan het rijk. ''Maar de bal moet voorlopig bij de gemeente Amsterdam blijven liggen.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden