Kleine modderkruiper spil in Amstelveense zwembadtwist

De komst van een drijvend zwembad in Amstelveen wordt tegengehouden door een bijzonder diertje: het visje de 'kleine modderkruiper'.

Het Amstelveense zwembad de Poeloever in vroeger tijden. Beeld ANP
Het Amstelveense zwembad de Poeloever in vroeger tijden.Beeld ANP

Het drijvende zwembad lag tot 2014 in de Amstel, vlakbij het Amstelstation.

De gemeente Amstelveen tikte het bad op de kop met het plan het in de Poel te leggen, een veenplas in een natuurgebied in het westen van Amstelveen. Inclusief horecagelegenheid en een ligweide komen de kosten neer op 750.000 euro, die inmiddels met 75.000 euro zijn overschreden.

Maar niet iedereen is blij met de komst van het bad.

Poeloever
Vroeger werd er volop gezwommen en watersport bedreven in de plas en het voormalige buitenzwembad de Poeloever. De Poeloever is echter al jaren geleden gesloopt en de waterkwaliteit van de Poel is ernstig verslechterd. Daardoor wordt er maar weinig plezier beleefd in het gebied.

Het nieuwe zwembad, waarin 25 mensen tegelijkertijd kunnen zwemmen, moest de Amstelveners weer naar de Poel trekken. Nog voor de zomer zou het Poelbad openen zodat er de hele zomer gezwommen kon worden.

Ondernemer
Daar is echter handig een stokje voor gestoken door de Amstelveense ondernemer Ad Hesterman, eigenaar en bewoner van het pand waarin het tweesterrenrestaurant Aan de Poel huist, het enige etablissement aan de plas.

Volgens zijn advocaat Ramon Ridder is Hesterman sterk tegen de komst van het zwembad omdat het voor veel overlast en ecologische schade zal zorgen.

Bovendien zou het Poelbad pal voor Hestermans pand komen te liggen. Zijn weidse uitzicht op de onaangetaste plas zou verstoord worden door vijf drijvende pontons met een oppervlakte van vijfhonderd vierkante meter.

Kleine modderkruiper
Met een juridische beroepsprocedure probeerde Hesterman de komst van het zwembad te blokkeren vanwege horizonvervuiling, geluidsoverlast en parkeerproblemen. De rechtbank wees dat verzoek af.

Maar toen kwam de ondernemer met een voor hem gouden troef: de aanwezigheid van de kleine modderkruiper in de Poel. Volgens de Gedragscode Flora- en Faunawet van de gemeente Amstelveen mag er niet gebaggerd worden van februari tot augustus, de gevoelige paringsperiode van de kleine modderkruiper.

Hesterman wees de gemeente hierop in hoger beroep en de Raad van State stelde hem in het gelijk. De bouw ligt hierdoor plots compleet stil. Amstelveen probeert nu met een nieuw ecologisch onderzoek de schorsing van de vergunning te laten ontheffen. De kleine modderkruiper is namelijk al twee jaar niet meer gezien in de Poel.

Als dat niet lukt kan de bouw pas op z'n vroegst worden hervat op 1 augustus. Ridder: "En laat nou net dan de gevoelige periode van een andere beschermde Poelbewoner aan de gang zijn... de ringslang."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden