'Kleine meerderheid Nederlanders voor nieuwe donorwet'

Een kleine meerderheid van de bevolking is voorstander van de nieuwe donorwet en hoopt dat ook de Eerste Kamer die aanneemt. 41 procent is tegen de wet, 5 procent heeft geen mening.

Peter Groenendijk
Het blijkt dat 54 procent van de bevolking voorstander is van de nieuwe donorwet Beeld anp
Het blijkt dat 54 procent van de bevolking voorstander is van de nieuwe donorwetBeeld anp

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder ruim 2500 Nederlanders in opdracht van deze krant.

De nieuwe donorwet bepaalt dat wie geen bezwaar maakt, automatisch wordt geregistreerd als orgaandonor. De Tweede Kamer ging er dinsdag mee akkoord. Dat leidde tot veel kritiek, maar de meeste Nederlanders blijken positief. De wet moet nog worden behandeld door de Eerste Kamer.

Gecompliceerde situatie
De meeste Nederlanders stemmen ermee in dat hun organen na hun dood voor transplantatie worden gebruikt, blijkt uit de peiling: 61 procent stemt ermee in, 29 procent niet. Tien procent heeft geen mening. 48 procent zou er mee instemmen als werd gevraagd om de organen van een net overleden naaste te doneren, 22 procent niet.

Patiëntenverenigingen reageren verheugd op de uitkomsten, maar volgens medisch ethicus Erwin Kompanje van de Erasmus Universiteit beseffen de meeste mensen niet hoe gecompliceerd de situatie is.

"Wanneer nabestaanden met orgaandonatie geconfronteerd worden, is de vraag veel ingewikkelder dan wanneer je een enquête moet invullen. Dit systeem zal leiden tot grote dilemma's in de Nederlandse ziekenhuizen."

Grote verschillen
Opvallend zijn de grote verschillen tussen het aantal voorstanders van de nieuwe wet onder verschillende politieke partijen.

Van D66-stemmers is 89 procent voorstander van de donorwet, ook de aanhang van GroenLinks (76 procent) en PvdA (72) is overwegend voor. De meeste tegenstand is te vinden onder PVV-stemmers: van hen is slechts 35 procent voorstander. Ook in de bereidheid om de eigen organen af te staan na de dood zijn de verschillen op basis van politieke voorkeur groot.

Het idee om mensen alleen een donororgaan te laten ontvangen als ze zelf zijn ingeschreven als donor wordt door de meeste Nederlanders afgewezen. Slechts 38 procent vindt dat een goed voorstel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden