Kleine groei economie eurozone

De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal met 0,2 procent gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het Europese statistiekbureau Eurostat vandaag.

In vergelijking met een jaar eerder tekende de eurozone een groei op van 0,9 procent. Beeld anp
In vergelijking met een jaar eerder tekende de eurozone een groei op van 0,9 procent.Beeld anp

Economen hadden een iets grotere groei verwacht, namelijk van 0,4 procent. In het vierde kwartaal van 2013 was voor de eurozone ook al sprake van een economische vooruitgang met 0,2 procent.

In vergelijking met een jaar eerder tekende de eurozone een groei op van 0,9 procent. Hier werd in doorsnee gerekend op 1,1 procent. De economische groei van de gehele Europese Unie kwam in het eerste kwartaal uit op 0,3 procent op kwartaalbasis en 1,4 procent op jaarbasis.

'Grote teleurstelling'
Economen van ING noemen het groeicijfer van vandaag een 'grote teleurstelling'. De eurozone heeft volgens ING blijkbaar nog steeds niet de groeidynamiek om duurzaam herstel te kunnen bereiken. Daarbij komt nog dat de cijfers over het vertrouwen in de economie die tot dusver in het tweede kwartaal naar buiten zijn gekomen ook weinig indruk hebben gemaakt, onder meer door geopolitieke spanningen en het afvlakken van de Chinese economische groei.

Daardoor denkt ING niet dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal harder zal groeien dan in de eerste 3 maanden. Volgens ING wordt met het jongste groeicijfer de druk op de Europese Centrale Bank verder opgevoerd om maatregelen te nemen om inflatie te stimuleren en de economie een duwtje in de rug te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden