Kleine gemeente behoort bijna tot het verleden

Het aantal gemeenten is het afgelopen jaar verder gedaald. Nu zijn er 403 en dat zijn er 5 minder dan vorig jaar. Door de daling komen er steeds meer grotere gemeenten.

Spoorbrug in aanleg bij Krimpen aan de IJssel, een van de kleinste gemeenten van Nederland. Beeld anp
Spoorbrug in aanleg bij Krimpen aan de IJssel, een van de kleinste gemeenten van Nederland.Beeld anp

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Vorig jaar waren er gemeentelijke herindelingen in Friesland en Zuid-Holland. Het samenvoegen van gemeenten is al een tijdje aan de gang. In 2014 beslaan 11 gemeenten een oppervlakte van meer dan 300 km2. In 2000 waren dat er nog zes.

De stijging van gemeenten met een grote oppervlakte gaat gepaard met een daling van hele kleine gemeenten. In 2000 was de kleinste gemeente, Bennebroek, nog geen 2 km2. Nu is de kleinste gemeente, Schoonhoven, bijna 7 km2. Nog vijf andere gemeenten zijn kleiner dan 10 km2, Westervoort, Oegstgeest, Bussum, Krimpen aan den IJssel en Heemstede. In 2000 waren er 28 gemeenten kleiner dan 10 km2.

Vorig jaar is de gemeente De Friese Meren ontstaan uit een fusie van Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Skarsterlân en een deel van Boarnsterhim. De rest van Boarnsterhim is verdeeld over Heerenveen, Leeuwarden en Súdwest-Fryslân. De gemeente Boarnsterhim is opgeheven. In Zuid-Holland is Alphen aan den Rijn uitgebreid met Boskoop en Rijnwoude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden