Kleine baby's en dikke peuters grotere aanleg overgewicht

Kinderen met een te laag of juist te hoog geboortegewicht hebben een grotere kans op het krijgen van ouderdomsziekten, zoals hart- en vaatzieken en obesitas. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit.

Jonge kinderen met gewichtsproblemen hebben een grotere kans op obesitas op latere leeftijd, blijkt uit onderzoek van het VU. Beeld ANP
Jonge kinderen met gewichtsproblemen hebben een grotere kans op obesitas op latere leeftijd, blijkt uit onderzoek van het VU.Beeld ANP

Uit het onderzoek van kinderarts Arend van Deutekom, waarop hij 21 april promoveert, blijkt dat kinderen een ongunstige energiebalans ontwikkelen als zij rondom de geboorte slecht groeien. Het gaat om baby's die te licht zijn bij de geboorte, maar ook om kinderen die juist te snel aankomen.

Deze gewichtsverstoringen op zeer jonge leeftijd hangen samen met problemen in de energiebalans, de spierkracht en conditie. Iets waar ze hun hele leven last van kunnen houden.

"Een verstoring van de energiebalans betekent dat deze kinderen meer stil zitten, minder sporten en ongezonder eten. Dit gedrag kan ervoor zorgen dat ze een grotere kans hebben op het krijgen van obesitas en hart- en vaatziekten," zegt Van Deutekom.

Olympisch Stadion
Het onderzoek is onderdeel van de 'Amsterdam Born Children and their Development' (ABCD) studie; een groot geboortecohortonderzoek dat 8000 opgroeiende kinderen volgt vanaf hun geboorte. Van Deutekom onderzocht de invloed van geboortegewicht en groei tijdens de babyleeftijd op lichamelijke fitheid, energie-inname en eetgedrag, lichamelijke activiteit en veel zitten op latere leeftijd.

Voor het onderzoek werden kinderen van 8 en 9 jaar oud uitgenodigd in het Olympisch Stadion, waar onder andere hun conditie gemeten werd met een piepjestest, spierkracht met een handknijpkrachttest en ook een verspringtest werd afgenomen. Daarnaast vulden ze verschillende vragenlijsten in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden