Update

Kleindochter Mandela: Toestand stabiel, maar kritiek

De toestand van Nelson Mandela is op het moment stabiel, maar kritiek. Dat meldde zijn kleindochter Ndileka aan de BBC. Zij was net daarvoor op bezoek geweest bij haar zieke opa in het ziekenhuis in Pretoria. Ze bedankte ook het publiek voor alle steun aan de familie.

Mandela op archiefbeeld uit 2012 Beeld anp
Mandela op archiefbeeld uit 2012Beeld anp

Eerder werd bij monde van een woordvoerder van Mandela naar buiten gebracht dat zijn gezondheid de afgelopen 48 uur verslechterd was.

Steun
Een koor van het Zuid-Afrikaanse Leger des Heils heeft vandaag voor Madiba gebeden en gezongen. De koorleden deden dat voor de deur van het ziekenhuis. Bij het ziekenhuis werden ook donderdag weer bloemen en persoonlijke boodschappen voor de vader van de democratie in Zuid-Afrika bezorgd.

De jeugdliga van het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft voor donderdag gebedsbijeenkomsten gepland.

Beademing
Volgens verschillende media wordt Mandela inmiddels kunstmatig beademd. De huidige president Jacob Zuma heeft een bezoek aan buurland Mozambique, dat was gepland voor vandaag, afgezegd.

Gisteren meldden Zuid-Afrikaanse media dat 'Madiba' kunstmatig beademd wordt. De artsen zouden de familie hebben aangeboden dat die mag besluiten wanneer de apparaten afgezet worden die Mandela in leven houden. Mandela krijgt onder meer om de drie uur een nierdialyse omdat zijn nierfuncties zijn uitgevallen.

De Zuid-Afrikaanse oud-president ligt in het ziekenhuis met een longinfectie. De gezondheidstoestand van het 94-jarige symbool van de strijd tegen apartheid wordt sinds afgelopen weekeinde kritiek genoemd.

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama is deze week in Afrika om Senegal, Tanzania en Zuid-Afrika te bezoeken. Hij hoopt Mandela nog te kunnen bezoeken. Volgens Obama's persvoorlichters wordt met Mandela's familie overlegd of een bezoek tot de mogelijkheden behoort.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden