Kleiburg slijten of slopen wordt strop voor Rochdale

Rond de zomer denkt Rochdale duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van Kleiburg. ©Het Parool/Marjolijne Perquin Beeld
Rond de zomer denkt Rochdale duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van Kleiburg. ©Het Parool/Marjolijne Perquin

Het slopen van Kleiburg zal ruim 22 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit een brief van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) aan de eigenaar van de klassieke Bijlmerflat, woningcorporatie Rochdale.

Ook een verkoop van Kleiburg zal Rochdale veel geld kosten. De woningcorporatie verwacht in dat geval bijna zestien miljoen euro te moeten reserveren voor een boekverlies, herhuisvesting, huurderving en overige kosten.

Rochdale is nog steeds in onderhandeling met een consortium dat Kleiburg wil overnemen. Deze groep, met daarin de grote bouwonderneming KondorWessels, heeft een plan ingediend om de flatwoningen casco op de markt te brengen. Kopers zullen een rol spelen in een klusprogramma op televisie, zoals dat eerder het geval was met een woonblok in de Czaar Peterstraat.

Het CFV laat Rochdale in de brief weten te kunnen leven met het slopen van het gebouw, al waren eerder afspraken gemaakt over een grootscheepse renovatie van Kleiburg. Volgens het fonds heeft Rochdale alles in het werk gesteld om Kleiburg te behouden.

Van het rijk hoeft geen bijdrage te worden verwacht om de flat te redden, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten na een verzoek van stadsdeel Zuidoost. Het ministerie heeft er, mochten partijen er niet uitkomen, gewoonweg geen geld voor.

Inmiddels zijn nog vijf woningen bewoond in de verder verlaten flat. Voor twee huishoudens is Rochdale een uitzettingsprocedure begonnen. Twee huishoudens zijn bezig met een verhuizing en het laatste huishouden zal nog één keer vervangende woonruimte worden aangeboden.

Rochdale verwacht rond de zomer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van Kleiburg.

Verscheidene instellingen zijn in de bres gesprongen voor de in 1970 opgeleverde flat. De erfgoedvereniging Heemschut noemt Kleiburg van grote, stedenbouwkundige waarde. 'Ook is het gebouw een goede illustratie van de sociale en stedenbouwkundige idealen die ten grondslag lagen aan de Bijlmer,' aldus Heemschut. (Het Parool/Patrick Meershoek)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden