Column

Kleerscheuren

THEODOR HOLMAN

Nout Wellink suggereerde dat onderzocht moest worden of Pieter Lakeman strafbare feiten heeft gepleegd door op te roepen de DSB-bank failliet te laten gaan.

Die oproep werd niet misverstaan en onmiddellijk ontstond er een groep spaarders die Lakeman voor het gerecht wil slepen.

Mag ik hier schrijven: 'Koop geen producten meer bij Super de Boer zodat Super de Boer failliet gaat'? Ik zie niet in waarom ik niet, als ik mijn oproep maar onderbouw. Ik moet dan aantonen dat Super de Boer slechte producten verkoopt, de boel oplicht, etc. etc.

Lakeman zal dus moeten aantonen dat Scheringa zulke fouten heeft gemaakt dat het failliet laten gaan van de bank verreweg de beste optie was voor een grote hoeveelheid mensen.

Of Lakeman er zonder kleerscheuren vanaf komt, is aan de rechter.

Nu Nout Wellink. Hij kijkt voortdurend naar de DSB-bank, overlegt met Wouter Bos en besluit zondag om de bank via de rechter onder curatele te laten stellen.

Wellink, zo hoorden we gisteren, is dan zo stom om alvast bij uitzendbureau Randstad telefonistes te laten vragen voor de maandag. (Zoals hij ook bij Icesave had gedaan, de IJslandse bank.) Met andere woorden: Bos en Wellink meenden dat de rechter geen andere beslissing kon nemen.

Dat deed de rechter wel.

Vier partijen zijn zich vervolgens rotgeschrokken: onze collega's bij de Volkskrant en het FD, Wouter Bos en Wellink. In de werelden van die vier is ergens gelekt.

De Volkskrant werd al gedrukt. Dus stel dat DSB inderdaad had kunnen doorgaan met bankieren, dan had Scheringa op zijn beurt de krant failliet kunnen laten gaan, en wel op het moment dat de DSB-bank aantoonbaar door de 'foutieve berichtgeving' alsnog failliet was gegaan. De persrechter maakte gisteren bekend dat er na één uur 's nachts twee tranches waren die uit de bank werden gehaald: eerst 17 miljoen en later 25 miljoen.

Om die mensen gaat het.

Wie zijn dat? Dat moeten grote beleggers zijn. Wie heeft ze getipt, zodat ze midden in de nacht 41 miljoen uit de DSB-bank konden halen?
Zal dit ooit bekend worden?

Wellink kan dit laten uitzoeken. Gaat hij dat doen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden