Klaver in de Melkweg: Rutte en Wilders zijn tegenstanders

GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dinsdagavond bij de presentatie van het partijprogramma in een afgeladen Melkweg in Amsterdam Mark Rutte en Geert Wilders als belangrijkste tegenstanders te zien.

Hanneke Keultjes
Jesse Klaver. Beeld anp
Jesse Klaver.Beeld anp

Hij viel nadrukkelijk geen concurrenten van linkse partijen aan. "Deze campagne is geen tweestrijd tussen Rutte en Wilders. Als Rutte hebzucht stimuleert, vertrouwen wij op empathie. Als Wilders verdeeldheid zaait, gaan wij samenwerken," stelde Klaver.

GroenLinks zet bij de verkiezingen in op duurzaamheid en delen van welvaart. Dat mag ten korte gaan van de economie. Zo wil de partij van Jesse Klaver belasting gaan heffen op de uitstoot van broeikasgassen en op vermogen.

Eigen risico

Om te zorgen dat kinderen meer kansen krijgen, wil GroenLinks - in navolging van de PvdA - een 'moderne middenschool'. Daarbij zitten leerlingen van alle niveaus langer bij elkaar in de klas en hoeven ze pas in de derde klas van de middelbare school te kiezen voor vmbo, havo of vwo.

De aangekondigde partijpunten konden rekenen op groot applaus. Al eerder maakte de partij in Het Parool bekend af te willen van het eigen risico in de zorg. Ook moet van GroenLinks het inkomen van ouderen die een klein of geen pensioen hebben flink omhoog.

De partij pleit verder voor drie dagen gratis kinderopvang voor alle kinderen tussen 6 maanden en 4 jaar. Het eerste halfjaar moeten de ouders zelf voor hun kind kunnen zorgen; daarvoor moet er twee maanden extra betaald ouderschapsverlof voor iedere werknemer komen.

Jongeren
Klaver stelde eerder dit jaar bij het partijcongres dat hij van GroenLinks een brede volkspartij wilde maken. Daarom sprak hij gisteren in de hoofdstad over zijn geboortewijk in het Brabantse Roosendaal.

"Ik ben een politicus voor de ouderen in de Westrand die van een mooie, welverdiende oude dag genieten. En voor de jongeren die de wereld willen bestormen."

Vooral die jongeren waren in groten getale naar de Amsterdamse poptempel gekomen om Klaver te horen praten. In de rij voor de ingang konden zij zelfs op de foto met een kartonnen versie van Klaver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden