Klaver: GroenLinks wordt de grootste in Amsterdam

GroenLinks wordt de grootste partij van Amsterdam en gaat in de hoofdstad, net als in de drie andere grootste steden, meebesturen. Die voorspelling deed partijleider Jesse Klaver vandaag tijdens het partijcongres in Rotterdam.

Hanneke Keultjes
Partijleider Jesse Klaver van GroenLinks zei dat hij 'de sleutels van het gemeentehuis wil'. Beeld ANP
Partijleider Jesse Klaver van GroenLinks zei dat hij 'de sleutels van het gemeentehuis wil'.Beeld ANP

De partij wil na de komende gemeenteraadsverkiezingen meebesturen in 100 van de 230 gemeenten waar de partij meedoet. Volgens Klaver wordt GroenLinks ook de grootste partij in Utrecht en Nijmegen.

"Geef ons de sleutels van het gemeentehuis," sprak Klaver. "Dan gaan we Nederland veranderen. Dorp voor dorp, stad voor stad, gemeente voor gemeente."

De locatie van het congres, in het Topsportcentrum Rotterdam - pal naast De Kuip waar Feyenoord-PSV werd gespeeld, werd bewust gekozen. In Rotterdam lijkt de partij bezig met een grote opmars. Klaver: "Wij kunnen hier de tweede partij worden. Dan gaat GroenLinks deze stad veranderen."

Klaver zei te hopen op een zo progressief mogelijk college - zonder de alliantie van Leefbaar Rotterdam met Forum voor Democratie en zonder de PVV. Het zou voor het eerst sinds 2006-2010 zijn dat GroenLinks in de Maasstad in het college zit.

Machtsclaim
Dat Klaver nu met een ambitieuze machtsclaim komt, is niet ongebruikelijk voor de jonge politiek leider. In januari 2017 zei Klaver - toen 30 - dat hij premier wilde worden. De partij haalde bij de landelijke verkiezingen wel een grote verkiezingswinst (van 4 naar 14 zetels). "Het beste verkiezingsresultaat ooit, maar het was niet genoeg voor het Torentje - nóg niet." Klaver onderhandelde wel over kabinetsdeelname. Dat liep toen spaak op migratie. "

Ik voel dat het kan," lichtte Klaver zijn machtsclaim na afloop van zijn speech toe. "Ik merk overal dat mensen zoeken naar verandering. Ieder weekend zijn er meer mensen actief voor de beweging GroenLinks. En wat ook meespeelt: wij hadden landelijk een heel goede uitslag, maar werden niet de grootste. In heel veel plekken kunnen we dat nu wél worden. Dat maakt meebesturen makkelijker."

Kroonjuwelen
In de gemeenten spelen principiële punten ook een minder grote rol, erkent Klaver. "Al zullen wij - in tegenstelling tot andere partijen - nooit onze kroonjuwelen bij het grofvuil zetten," zo deelde Klaver een sneer uit naar D66. Die partij steunde deze week de wet die een eind maakt aan het raadgevend referendum, waar D66 ooit zelf het initiatief toe nam.

Klavers ambitie voor zijn partij blijft onverminderd groot. Sinds het najaar is hij bezig met een kantinetour die kort voor Prinsjesdag moet leiden tot een actiedag die GroenLinks de 'rally voor rechtvaardigheid' heeft genoemd. "Hier gaan we lawaai maken," aldus Klaver, die op het congres in het Topsportcentrum Rotterdam bekend maakte dat deze 'rally' op 9 september in de Afas Live (de voormalige Heineken Music Hall) zal zijn. In dat Amsterdamse poppodium hield Klaver voor de laatste verkiezingen ook een grote meet-up waar toen 5000 aanhangers op af kwamen.

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden