Plus

Klaver geeft geen antwoord op meest prangende vraag

Jesse Klaver legde woensdagavond, krap 48 uur na de mislukte formatiepoging, verantwoording af aan de GroenLinks-achterban. Volledige openheid gaf hij niet. "Op de meest prangende vraag ga ik geen antwoord geven."

Jesse Klaver in gesprek met zijn achterban over het mislukken van de onderhandelingen over een nieuw kabinetBeeld anp

Met een biertje in zijn hand staat Joop Kunst, GroenLinkser te Delft, aan de bar van het Haagse poppodium Paard van Troje. Hij heeft na zijn werk in Rijswijk even een tussenstop in Den Haag gemaakt om 'met gelijkgestemden' de kater over de stukgelopen formatieonderhandelingen weg te spoelen. "Een groen kabinet is heel belangrijk. De kans daarop is nu een stuk minder geworden. Dat is jammer."

GroenLinks lijkt daarmee na drie formatiepogingen - 2006, 2010 en 2017 - weer niet in een kabinet te belanden. Er is teleurstelling, maar geen boosheid en al helemaal geen tranen. De achterban heeft vooral begrip. "Je moet er wel achter kunnen staan," vat Kunst het samen.

Ondanks zomers weer
De partij kreeg binnen een dag 700 aanmeldingen voor de 'meetup' met Jesse Klaver, ondanks de zomerse weersvoorspellingen. De partijleider had beloofd daar vragen over de stukgelopen kabinetsformatie te beantwoorden.

Maar eenmaal op het podium doet hij meteen aan verwachtingsmanagement: "Op de meest prangende vraag - waar ging het mis? - ga ik geen antwoord geven." Klaver wil niet uit de school klappen. Gemor blijft uit.

Wel gaat Klaver in op zijn eigen inzet als het gaat om migratie gaat, hét punt waarop VVD, CDA, D66 en GroenLinks elkaar niet konden vinden. "We moeten gastvrij zijn voor mensen die hulp nodig hebben. We sturen mensen die wegvluchten voor oorlog niet weg." Het applaus klinkt daarop het hardst van deze avond.

Graag regeren
Huub Bellemakers, die bij de verkiezingen van maart op de kandidatenlijst stond, is blij dat het breekpunt een voor zijn partij zo'n principiële kwestie als vluchtelingen was. "Dat heb ik liever dan paar procentjes meer of minder." Volgens hem kan de breuk GroenLinks niet worden aangewreven. "Wij wilden veel." Maar, zoals Klaver later zegt: "We willen graag regeren, maar niet tegen iedere prijs."

Daarom wil GroenLinks nu vooral de 'beweging' uitbouwen, zegt Klaver in antwoord op de vraag uit de zaal welke les hij uit de formatiepoging heeft getrokken. "Het is belangrijk dat GroenLinks een grote partij is." Nu pas zijn partij de kleinste van de vier die aan de onderhandelingstafel aanschoof. "We moeten dus doorgroeien."

De formatie gaat nu verder - zonder GroenLinks. Klaver ziet daar geen rol in voor zijn partij. Tenminste, 'voor nu'. Hij adviseert Schippers om te onderzoeken om met andere partijen tot een meerderheidskabinet te komen.

Ach, zegt Joop Kunst aan de bar: "Je kunt ons nu in ieder geval niet verwijten dat we onze idealen hebben verkwanseld."

Lees ook: Klaver: 'Wij sturen mensen niet weg' en Hoe moet het nu verder met de formatie?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden