Klaver en Pechtold botsen over middenhuur in NOS-debat

Om de woningnood in steden tegen te gaan moet worden bijgebouwd in het middensegment. Daarover vonden GroenLinks en D66 elkaar in het NOS-debat dinsdagavond.

ANP
De landelijke politiek leiders tijdens het NOS-debat Beeld ANP
De landelijke politiek leiders tijdens het NOS-debatBeeld ANP

GroenLinks wil dan wel dat de huurprijzen in het middensegment worden gereguleerd, zo bepleitte Jesse Klaver. Dat gaat D66-voorman Alexander Pechtold te ver.

"De prijzen rijzen de pan uit," aldus Klaver. Hij noemde Amsterdam als voorbeeld waar het begrip 'middenhuur' iets anders betekent dan elders in het land. "In Amsterdam is de middenhuur niet meer 700 tot 1000 euro, maar 1200 tot 1500 euro.''

Pechtold ziet voor de overheid een taak weggelegd voor mensen die ,,onder modaal'' verdienen, voor sociale woningbouw. "Ik vind niet dat we voor alle huurwoningen moeten zeggen 'zoveel mag de huur zijn'," aldus Pechtold. "Daar zit het verschil.''

Sociale woningen
De woningmarkt was ook in andere door lijsttrekkers aangedragen stellingen een belangrijk thema. De woningprijzen zijn de afgelopen jaren de lucht in geschoten waardoor het voor veel mensen moeilijk is een huis te vinden. Ook huurwoningen zijn schaars. Bij het debat waren alle lijsttrekkers van partijen in de Tweede Kamer.

Lilian Marijnissen (SP) gooide Gert-Jan Segers van regeringspartij ChristenUnie voor de voeten dat het kabinet te weinig doet om betaalbaar wonen mogelijk te maken. De SP'er vindt dat er veel meer sociale woningen moeten worden gebouwd.

Volgens Segers is dat een taak van woningcorporaties en wordt dat door het kabinet aangemoedigd. Lokaal moeten de keuzes over woningbouw worden gemaakt, aldus Segers. "Ik wil niet weer terug naar een Haags dictaat."

Asielzoekers
VVD-leider Mark Rutte en PvdA-voorman Lodewijk Asscher botsten fel over een stelling van Rutte. Die stelde dat in sommige gemeenten nog steeds asielzoekers worden voorgetrokken bij de aanwijzing van een woning. "Iedereen moet keurig op z'n beurt wachten," zei Rutte. "Dit is gemeen politiek spel van de VVD," reageerde Asscher.

Onder de vorige regering is deze voorrangsregeling voor asielzoekers al afgeschaft.
Asscher en Klaver vielen Rutte tijdens het debat aan op het afschaffen van de dividendbelasting. En PVV-leider Geert Wilders viel Pechtold aan over het integratiebeleid.

Volg de verkiezingen
Woensdag goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in en lees: 10x Dit vinden de Amsterdamse politieke partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden