Klavecinist Leonhardt wijdde leven aan Bach

Gustav Leonhardt werd beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste klavecinisten van de 20ste eeuw. Bovendien was hij gedurende zijn leven een van de grootste kenners van Bach en wereldwijd vermaard om de authentieke uitvoeringen van diens werk.

Gustav Leonhardt ontvangt in 2009 op Paleis Huis ten Bosch de Eremedaille in de Huisorde van Oranje van koningin Beatrix. © ANP Beeld
Gustav Leonhardt ontvangt in 2009 op Paleis Huis ten Bosch de Eremedaille in de Huisorde van Oranje van koningin Beatrix. © ANP

Klavecinist Leonhardt wijdde leven aan Bach
Gustav Leonhardt werd beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste klavecinisten van de 20ste eeuw. Bovendien was hij gedurende zijn leven een van de grootste kenners van Bach en wereldwijd vermaard om de authentieke uitvoeringen van diens werk. In 1999 kreeg dr. Gustav Leonhardt (30 mei 1928) een klassieke Edison voor zijn hele oeuvre. De jury bestempelde hem bij die gelegenheid als levende legende. Leonhardt stierf maandag op 83-jarige leeftijd.

Leonhardt, klavecinist, organist, musicoloog en dirigent, maakte meer dan 200 platen en cd's. Hij trad jaarlijks zo'n 100 keer op. Op 13 december kondigde Leonhardt aan dat hij zou gaan stoppen met optreden.

Gustav Leonhardt kwam op 30 mei 1928 ter wereld in 's-Graveland. Als kind maakt Utti, zoals zijn ouders hem noemden, al kennis met de werken van Bach. Zijn vader George was bestuurslid van de Bachvereniging. Hij nam zijn zoon mee naar uitvoeringen van de Matthäus Passion. De jongen besloot daarop zijn leven aan Bach te gaan wijden.

Na het gymnasium verhuisde Leonhardt naar Bazel, waar hij ging studeren aan de Schola Cantorum Basiliensis, het enige instituut in Europa speciaal voor oude muziek. Hij behaalde er zijn diploma solospel cum laude.

In 1955 keerde Leonhardt terug naar Nederland. Hij werd onder meer docent aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ook werkte hij als gasthoogleraar aan de Harvard University. Die onderwijsinstelling kende hem een eredoctoraat toe, net als universiteiten in Dallas, Amsterdam, Metz en Padova.

In 1999 kreeg dr. Gustav Leonhardt (30 mei 1928) een klassieke Edison voor zijn hele oeuvre. De jury bestempelde hem bij die gelegenheid als levende legende. Leonhardt stierf maandag op 83-jarige leeftijd.

Een opmerkelijk zijpad bewandelde Leonhardt in 1967. Hij vertolkte de rol van Johann Sebastian Bach in de Duitse speelfilm Het dagboek van Anna Magdalena Bach. Hij verleende verder onder meer zijn medewerking aan de soundtracks van de films Herfstsonate (1978) van Ingmar Bergman en Hannah and her Sisters (1986) van Woody Allen.

Samen met zijn geestverwant, de dirigent Nikolaus Harnoncourt, zette hij alle cantates van Bach in een historisch verantwoorde stijl op de plaat, een project dat ongeveer 20 jaar in beslag nam. Hij leidde in binnen- en buitenland tientallen prominente musici op.

In 2009 ontving hij uit handen van koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden