Plus
Klatergouden werelden voetballers en criminelen overlappen geregeld
Ook het dossier over de fatale schietpartij op dancefeest Waterfront in mei 2013 in het Scheepvaartmuseum schetst weer hoe de klatergouden leefwerelden van bepaalde topvoetballers en criminelen overlappen.
Ze vallen veelal op hetzelfde type vrouwen, verkiezen dezelfde soort sportieve bolides, laten hun interieurs door dezelfde binnenhuisarchitecten ontwerpen en worden graag gezien aan de viptafels van een bepaald slag clubs en dancefeesten. Beide groepen zijn jong miljonair en laten het graag breed hangen.
Zo is eenvoudig te verklaren dat de leefwerelden van sommige topvoetballers en criminelen overlappen. Opmerkelijk, en voor de voetbalsterren niet zonder risico. Nu en dan raken topspelers ongewild verzeild in criminele kwesties waar ze liever buiten hadden willen blijven, soms werken ze juist bewust samen.
De hoofdstedelijke recherche signaleerde een wereldberoemde oud-voetbalprof meermaals te midden van een onderwereld- entourage aan viptafels op vechtsportgala's. Criminelen uit de Amsterdamse Diamantbuurt reden rond in de Porsche van een (andere) Amsterdamse prof, die ook het Nederlands elftal haalde. De auto zat inmiddels vol kogelgaten.
Hasjhandel
De recherche ziet sterke aanwijzingen dat weer twee andere Amsterdamse ex-profvoetballers zakendoen of -deden met een beruchte crimineel. Ze zouden onder meer in een sportschool en horeca hebben geïnvesteerd. Een ex-speler van Ajax bleek geld te hebben gestoken in een coffeeshop van een Amsterdammer die voor hasjhandel werd vervolgd.
Criminele vrienden van statuur zouden hebben verijdeld dat een wereldberoemde international (en gewezen Ajacied) werd afgeperst. De voetballer staat op een vakantiekiekje met een belangrijke verdachte in een grote wapenzaak die nu loopt.
Patrick Kluivert kwam ongewild op een heel andere manier met het criminele milieu in aanraking. Zijn ex Angela van H., moeder van zijn zoons, heeft alweer jaren een relatie met de Amsterdamse crimineel Danny K. Dat stel is vorig jaar gezamenlijk veroordeeld in een megaproces over met name witwassen en afpersing. Danny K. keerde zich volgens justitie dreigend tegen Kluivert in een ruzie om de zorg voor de kinderen, zoals in de rechtszaak aan de orde kwam, al konden de aanklagers dat uiteindelijk niet hardmaken. De vader van Angela van H. wordt momenteel vervolgd in een grote wapenhandelzaak.
Met wetenschap over dergelijke hoogst opmerkelijke contacten tussen criminelen en topvoetballers in het achterhoofd, fronste de Amsterdamse recherche de wenkbrauwen toen een ruzie tussen sleutelspelers uit twee criminele kampen in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 mei 2013 tot een fatale schietpartij had geleid op dancefeest Waterfront - te midden van ruwweg achthonderd bezoekers in het Scheepvaartmuseum.
Doelgroep
Op de achtergrond speelde een slepende onderwereldvete die al vele levens heeft geëist. Een beveiliger, oud-politieman, omschreef de feestgangers als 'geen yuppen, maar meer mensen die tot de doelgroep van de politie behoren'.
Aan de viptafels waar de ruzie was uitgebroken, zaten criminelen uit de twee rivaliserende kampen in genoemde vete. Aan de ene tafel zat Dennis M., neef en vertrouweling van beroepscrimineel Gwenette Martha (geliquideerd in 2014). Dennis M. geniet ook zelf een reputatie als 'vuurwapengevaarlijke' onderwereldfiguur. Aan de andere tafel zat Souhail Laachir, 'de Lange' voor intimi, die werd gezien als een soort boekhouder van Martha's rivalen uit het andere kamp.
Dennis M. en Laachir hadden rond half twee ruzie gekregen en uiteindelijk was Laachir doodgeschoten, volgens justitie door een intimus van Dennis M. (zie kader onderaan artikel). Opvallend waren de profvoetballers in hun gezelschappen. Dennis M. was op het moment van de ruzie samen met Denny Landzaat, de gewezen speler van onder meer Ajax, Willem II, AZ, Feyenoord, FC Twente en het Nederlands elftal (38 interlands). Landzaats vriendin was bevriend met een vrouw die ruim vier jaar getrouwd is geweest met Dennis M.
Pilaar
Een beveiliger vertelde de politie dat Landzaat tot twee keer toe geprobeerd had de ruzie tussen Dennis M. en Laachir te sussen. Zelf ontkent de ex-prof dat. Van de ruzie zei hij de politie 'niets te hebben meegekregen'. Toen hij schoten hoorde, school hij achter een pilaar, zei Landzaat, zo'n 20, 25 meter verderop.
Hij erkende Dennis M. te kennen en vertelde dat het zijn tweede keer op zo'n Waterfrontfeest was. Hij had er behalve M. veel bekenden ontmoet, onder wie oud-international Khalid Boulahrouz en televisiebekendheid Gordon. (Die overigens niets met de ruzie te maken hadden, evenmin als andere profvoetballers en enkele rappers op het feest.) Verder wilde (en wil) Landzaat niets met de zaak te maken hebben.
In het gezelschap van crimineel Laachir, het uiteindelijke slachtoffer, was óók een bekende voetballer: tweevoudig international Dwight Tiendalli, die na zijn opleiding in de jeugd van Ajax onder meer speelde voor FC Utrecht, Feyenoord, FC Twente en, in de Engelse Premier League, voor Swansea City en Middlesborough.
Zaakwaarnemer
Dwight was op het feest met een neef en zijn broer Wensley, die gedurende zijn carrière ook als zijn zaakwaarnemer optrad. Wensley Tiendalli had, zoals hij zelf achteraf zou verklaren, samen met zijn vriend Souhail Laachir, broer Dwight en twee anderen de viptafel 'gekocht' voor ongeveer duizend euro.
In de paniek na de schoten deed zich rond Wensley een bizar incident voor. Een getuige had de politie verteld te hebben gezien dat hij een gouden horloge van de pols van het slachtoffer had gepakt, en spullen uit diens zak, die hij in eigen zak zou hebben gestoken. Omdat agenten 'een grote hoeveelheid briefgeld' bij hem zagen, werd Wensley aangehouden, verdacht van diefstal. Pas na zijn arrestatie leek de suggestie dat hij het slachtoffer had willen bestelen, op een wrange vergissing te berusten. Zelf verklaarde Wensley Tiendalli dat hij die avond 'de kashouder' van het gezelschap was en dat hij daarom zo veel geld op zak had. De zaak werd geseponeerd.
Dwight Tiendalli zei de recherche ruim twee weken na de schietpartij in het museum dat hij viptafelgenoot Souhail Laachir 'alleen een hand had gegeven' en hem vervolgens weinig aan tafel had gezien totdat zijn broer Wensley was komen vertellen dat iemand was neergeschoten. Dat was dus Laachir, naar hem achteraf bleek. Met de onderwereldruzie had hij niets van doen.
undefined
Twee genadeschoten
Volgens justitie heeft de Amsterdamse Antilliaan Surailie I. (Curaçao, 1982) de fatale schoten gelost. In de interpretatie van een beveiliger die er vlakbij stond, deed hij dat nadat Dennis M. hem die opdracht had gegeven. De beveiliger zag diens lippen bewegen. I. keek daarna over zijn schouder naar Laachir, draaide zich om en liep in zijn richting. I. zou Laachir met vier kogels hebben neergeschoten en twee genadeschoten hebben gelost toen Laachir op de grond lag, achter een bar. Net als Dennis M. werd Surailie I. beschouwd als intimus van beroepscrimineel Gwenette Martha.
Op zijn vlucht zou I. zo bedreigend richting de bewaker zijn gelopen dat die vreesde ook te worden vermoord. (Dit is het, dacht hij.) Toen de beveiliger de camerabeelden kreeg te zien, herkende hij I. naar eigen zeggen 'honderd procent'. Hij reageerde volgens het verslag van het verhoor 'geëmotioneerd'. Hij had de schutter 'in zijn dromen nog honderden keren gezien'.
Die herkenning is het sterkste bewijs tegen Surailie I. Hij is pas 1 december 2015 gearresteerd, na een langdurige vlucht. Dennis M., die de opsporingsdiensten zien als zware crimineel, was op 1 juni 2013 op een vakantiepark in Zeewolde al aangehouden voor betrokkenheid bij de moord. Drie dagen later, 4 juni, liet de onderzoeksrechter hem weer vrij bij gebrek aan bewijs.
Justitie ziet M. nog steeds als verdachte in de zaak, maar weersprak deze week met klem het gerucht dat hij voor deze zaak was aangehouden in Spanje. Zijn advocaat Bénédicte Ficq: "De onderzoeksrechter vond toentertijd de interpretatie van die beveiliger niet voldoende omdat de communicatie (tussen Dennis M. en Surailie I.) niet was te duiden. Na zijn invrijheidsstelling zijn vele getuigen verhoord. Geen van hen heeft belastend over M. verklaard." De advocaat van Surailie I. wil niet reageren. Ook I. ontkent.