Plus

Klassieke muziek voor jonge kinderen: 'Onderschat ze niet'

Componist Willem Jeths legt jonge kinderen klassieke muziek uit. 'Ik heb bij mijn ouders moeten zeuren om op muziekles te mogen.'

Bart Nauta
Het Brackmanstrio speelt waarover Willem Jeths vertelt Beeld Mats van Soolingen
Het Brackmanstrio speelt waarover Willem Jeths verteltBeeld Mats van Soolingen

'Van componisten denken mensen dat ze ­hele ingewikkelde dingen doen, maar ik ben ook maar iemand van vlees en bloed," zegt Willem Jeths (57) in de goed gevulde Grote Zaal van het ­Muziekgebouw aan 't IJ.

Jeths is te gast in Open je Oren!, een concert­reeks voor kinderen waarin muzikanten vertellen over hun muziek en spelen.

Jeths was in 2014 als eerste Componist des Vaderlands ambassadeur van de klassieke muziek. Vanmiddag wil hij klassieke muziek voor kinderen begrijpelijk maken en laten zien wat een componist doet: hoe hij bijvoorbeeld partituren maakt - en wat voor moois daaruit kan komen.

Dieuwertje Blok presenteert. Op de dag dat Sinterklaas aankomt in Amsterdam fluisteren de kinderen enthousiast: "Daar is ze, daar is Dieuwertje!" Ze vertelt dat er vandaag een componist op bezoek is. "Weten jullie wat dat is?" De zaal blijft stil.

"Componeren is inderdaad geheimzinnig maar vandaag gaan we uitvinden hoe het werkt."

Muzikale oren
In de huiskamer van Blok - twee fauteuils rond een oosters tapijt op het podium - neemt ­Jeths plaats. Rechts daarvan is het Brackman pianotrio - bestaande uit de twintigers ­Anne Brackman op de piano, haar broer Tim Brackman op viool en cellist Kalle de Bie. Zij brengen vanmiddag de muziek van Jeths ten gehore.

Jeths werd volgens zijn opa geboren met 'muzikale oren'. Hij legt uit dat hij op jonge leeftijd ontroerd raakte van klassieke muziek. "Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik een vriendje piano hoorde spelen. Dat wil ik ook, dacht ik. Ik heb bij mijn ouders moeten zeuren om op muziekles te mogen."

Er werd al gauw een piano van vijftig gulden in huis gehaald.
Vroeger bracht Jeths' tante Bep hem met walsjes van Strauss in vervoering. Pianiste Anne Brackman laat ze direct laat horen.

"Ik ging er helemaal in op, ik kreeg er kippenvel van."

Als kind werd Jeths gepest omdat hij dik was, bij gymnastiek werd hij als laatste gekozen. "Klassieke muziek was voor mij een eigen vertrouwde wereld om in weg te vluchten."

Kinderfeestje
Een pianoleraar spoorde Jeths aan om componist te worden. "Wil iemand in de zaal ook componist worden?" vraagt Blok. De vinger van Amina (8) schiet omhoog. Muziek maken lijkt haar wel wat. Ze is hier vanwege het kinderfeestje van de jarige Ziva (8) met nog acht vriendinnetjes. Ziva's zusje Lume (5) en ­ouders Nicole en Guido Vlottes zijn er ook.

Soms zijn de meiden onrustig, ze kletsen af en toe gevolgd door een 'ssst' van een ouder. Dan kijken ze weer achterom of naar het plafond en maakt een meisje een vlecht in haar haar. "Een kinderfeestje met een grote groep jonge meiden is een pittige klus," zegt vader Vlottes. "Maar onderschat ze niet: ze staan open voor­ alles."

Bij een opzwepend stukje Haydn danst een aantal meiden mee en imiteert Pitou (8), ook een van de kinderfeestjesgangers, het strijken van de cellist. De muziek is vanmiddag de uitlaatklep voor hun energie.

Strijkstokken
Dan volgt het door Jeths geschreven stuk ­Chiamus. Een meisje met een Star Warstrui komt overeind bij de omineuze beginakkoorden. Kinderen schrikken op bij een plotselinge ­pianodreun. De meiden ­stuiteren mee met het springen van de strijkstokken op de snaren. Blok: "Spannende muziek vind ik het." "Ja!" roept een koor van kinderen.

Na het concert snellen de vriendinnen het podium op om met Blok op de foto te gaan. Jeths vond het waanzinnig om te doen. "Het was muisstil in de zaal, de kinderen zaten er helemaal in - dat was ongelooflijk mooi om te zien. Ik hoop dat ze hebben genoten en hebben geleerd dat er met klassieke muziek genoeg te beleven valt."

Een springende snaar van de viool is voor Ziva het hoogtepunt, maar de muziek vindt ze ook heel mooi. "Vooral toen de muziek heel snel ging en dan weer rustig." Pitou vindt het een wat een lange zit. Ziva reageert: "In de bioscoop moet je ook lang zitten."

De volgende Open je oren! is op 8 januari in het Muziekgebouw aan 't IJ om 15.00 uur. Dan vertelt dirigent Ton Koopman over barokmuziek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden