KLASSIEK: S. Prokofjev - String quartets Pavel Haas Quartet ****

In het grote oeuvre van Sergej Prokofjev (ongeveer 130 werken) neemt de kamermuziek een relatief kleine plaats in. Sjostakovitsj schreef vijftien strijkkwartetten; Prokofjev slechts twee. Bovendien begon Prokofjev kamermuziek pas ernstig te nemen toen hij al wat ouder was. Bij zijn jonge en onstuimige jaren pasten symfonieën en opera's blijkbaar beter.

We zullen het met die twee kwartetten moeten doen, en dat gaat ook makkelijk, want ze zijn allerprachtigst, zeker in deze hartstochtelijke uitvoeringen van het jonge en wijd en zijd bejubelde Pavel Haas Quartet.

Hoor hoe die melodie en harmonieën zich in het langzame slotdeel van kwartet nummer 1 langzaam in opwaartse richting vlinderen. Of de verbluffende melodische kracht van het openingsthema van het eerste deel.

Diezelfde zonnige melancholie keert terug in het eerste deel van het tweede kwartet, maar nu samen met een woest schuren, terwijl Prokofjev in het adagio werkelijk de zielen streelt. En wat een spanning in de harmonieën. Dit is grote muziek.

Erg mooi is ook de sonate voor twee violen opus 56, waarvan Janine Jansen samen met de concertmeester van het Concertgebouw, Vesko Eschkenazy, vorige week in Carnegie Hall het eerste deel als toegift speelde. 'Wat was dat voor iets fraais?' hoorde je in de zaal om je heen gonzen. Nou, Prokofjev dus. (ERIK VOERMANS)
(Supraphon)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden