Klas 1B2 van het Cartesius spijbelt het minst

Klas 1B2 van het Cartesius Lyceum is op de dag van de Leerplicht uitgeroepen tot klas waar het minst gespijbeld wordt.

Handen omhoog wie nooit spijbelt. Beeld Cartesius Lyceum
Handen omhoog wie nooit spijbelt.Beeld Cartesius Lyceum

De klas won daarmee donderdag een wisselbeker en bioscoopbonnen.

Of er een bijzondere reden is dat de kinderen uit klas 1B2 zo weinig spijbelen, weet Marja Calmer niet. Zij is betrokken bij de verzuimadministratie van het Cartesius. "We draaien elk jaar gewoon de lijsten met verzuim uit. Net als op andere scholen hebben wij verzuimmedewerkers. Die noteren bij elke les of een kind afwezig is."

Als een kind geen briefje met een goede reden heeft, worden de ouders gebeld. Een scholier heeft dan een week de tijd om alsnog met een geldige reden te komen.

Motivatie
Is het opvallend dat klas 1B2 de prijs heeft gewonnen? Calmer: "Ach, kinderen in de eerste klas zijn nog heel braaf. Die komen net van de basisschool en leveren trouw briefjes in. Tegen de tijd dat ze in de derde zitten vergeten ze het weleens."

In de bovenbouw gelden strengere regels die kinderen moeten motiveren minder te spijbelen. "Bij drie keer spijbelen mag je niet meedoen aan een herkansing. Dat vinden scholieren vervelend."

Uit het jaarverslag 2015-2016 van Bureau Leerplicht bleek donderdag dat scholieren het afgelopen schooljaar meer zijn gaan spijbelen. Het aantal spijbelende leerplichtigen ouder dan 12 steeg van 3,2 procent naar 4,1 procent. Vooral onder mbo'ers is het verzuim hoog: het steeg van 34,9 procent naar 36,3 in 2015-2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden