Klagen over het weer is begonnen

Een vrouw is van haar fiets gestapt omdat de bruggen in Amsterdam spiegelglad zijn. Foto ANP

AMSTERDAM- Na de euforie over de sneeuwval wordt er nu weer ouderwets geklaagd. Reizigersvereniging Rover vindt dat NS en spoorbeheerder ProRail amper waren voorbereid op 'een beetje winterweer'.

Rover wil dat verkeersminister Camiel Eurlings NS en ProRail dwingt tot het opstellen van een actieplan voor winterweer. De Fietsersbond vindt dat fietspaden slecht sneeuwvrij worden gemaakt.

''De fietser glibbert maar door,'' zegt Miriam van Bree van de Fietsersbond. ''Er wordt overal in het land te weinig gedaan aan de fietspaden. En in Amsterdam heeft elk stadsdeel zijn eigen strooibeleid.''

Van Bree vraagt zich af of gemeenten en stadsdelen wel in staat zijn om fietspaden sneeuwvrij te krijgen. ''Er ligt zo veel sneeuw dat strooien niet helpt. Auto's rijden sneeuw op de weg plat, dat lukt fietsers op fietspaden niet. Er moeten speciale sneeuwschuivers voor fietspaden zijn. Daar zijn er te weinig van. Als ze er al zijn.''

Stadsdeel Centrum in Amsterdam zegt te beschikken over 'verschillende kleine wagentjes met een sneeuwschuiver', die ingezet worden op fietspaden en bruggen.

Rover heeft kritiek op NS en ProRail. ''In Duitsland en Scandinavië houdt men altijd rekening met winterweer. Hier dacht men: er komt toch geen winter, laten we bezuinigen. De ploeg die wissels moet schoonhouden is te klein,'' zegt Chris Vonk van Rover Amsterdam.

Lastig is dat er nu twee instanties over het spoor gaan. Vonk: ''Vroeger hield de NS zelf de spoorbaan schoon: ze zette een sneeuwschuiver voor de locomotief. Tegenwoordig moet ProRail de baan schoonhouden maar die heeft geen locomotieven,'' aldus Vonk. Het advies om ook vandaag de trein te mijden is belachelijk. Vonk: ''Terwijl het autoverkeer al weer op gang is, loopt het treinverkeer achter. Terwijl treinverkeer juist minder last zou moeten hebben.'' ProRail wacht met een evaluatie van de problemen totdat de sneeuw is verdwenen. (ROB ROMBOUTS)

Reizigers op Amsterdam Centraal staan in de rij om inlichtingen te krijgen. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden