Klachtenregen om slechte hygiëne en langdurige opsluiting gehandicapten

Amsta-woonvoorziening De Kleine Johannes aan de Overtoom, waar 92 mensen met een verstandelijke beperking wonen, is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg onder verscherpt toezicht gesteld.

Beeld Klaas Fopma.

De inspectie spreekt in haar rapport van 'grote risico's voor de cliënt op gezondheids- of welzijnsschade', vooral omdat er geen werkend zorgplan is en vrijheidsberoving bij bewoners, zoals opsluiting op de kamer en in de 'time-out' (isoleercel), niet goed wordt geregistreerd. Ook wordt het medicijngebruik bij bewoners niet aantoonbaar voldoende afgebouwd, en is de dagbesteding niet in orde.

Er waren al langer klachten van familieleden van bewoners van de zorginstelling, onder andere over slechte hygiëne en langdurige opsluiting van sommige bewoners. Eén en ander zou te wijten zijn aan het feit dat er steeds minder en soms onkundig personeel werkt, dat vaak niet met agressieve bewoners weet om te gaan. Amsta spreekt dit overigens tegen.

Cor, een bewoner van 26 die soms agressief wordt, zou volgens zijn moeder vaak tot wel achttien uur per dag achter slot en grendel op zijn kamer zitten, met alleen een bed en een emmer om zijn behoefte in te doen. Regelmatig zou hij blauwe plekken hebben doordat het personeel hem niet goed in bedwang weet te houden.

Vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden