Klacht van As-Siddieqouders

AMSTERDAM - Ouders van de As-Siddieqschool in Zeeburg klagen dat hun school te weinig ruimte heeft. Volgens het stadsdeel heeft het schoolbestuur afspraken geschonden door te veel leerlingen aan te nemen.

De oudercommissie van de vestiging van de As-Siddieqschool in Zeeburg schrijft in een brief aan stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik dat de school te vol zit. De klacht is opvallend omdat de gemeente en staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs onlangs hebben besloten op de subsidie aan de As-Siddieqschool te korten, omdat die afspraken over burgerschap en integratie niet was nagekomen.

De ouders vinden dat de Onderwijsinspectie 'een hoop ophef' maakt over burgerschap, maar geen aandacht heeft voor het ruimtegebrek.

Het is daardoor bijvoorbeeld haast onmogelijk kinderen die extra aandacht nodig hebben, apart te spreken.

De ouders willen het liefst de lokalen aan de Batjanstraat terug die vroeger in gebruik waren bij de El Faroeqschool. Die ging in 2007 op in de As-Siddieqschool. Anders moet elders ruimte worden gevonden, vinden de ouders.

Volgens een woordvoerder van het stadsdeel hebben de ouders geen recht van spreken. Toen de El Faroeqschool werd overgenomen door de As-Siddieqschool, is als 'geste' ruimte in Zeeburg ter beschikking gesteld. De afspraak was dat geen uitbreiding mogelijk was en dat alleen kinderen uit Zeeburg er les zouden krijgen. Volgens het stadsdeel zitten nu ook kinderen uit andere stadsdelen op de school.

Als de school wil uitbreiden, moet dat via De Baarsjes gebeuren, waar de hoofdvestiging van As-Siddieq is. ''Dit hebben we het bestuur al honderd keer gezegd,'' aldus de woordvoerder.

Volgens de ouders streeft het bestuur ernaar dat de dependances van As-Siddieq in Zeeburg en Noord zelfstandige scholen worden. De gemeente zou dat hebben afgewezen.

Een woordvoerder van wethouder Lodewijk Asscher zegt dat over elke optie die het onderwijs voor kinderen beter maakt, te spreken valt.

Maar het ministerie van Onderwijs wijst erop dat het afsplitsen van de dependances niet zo eenvoudig zal zijn, onder meer omdat het de vraag is of alle ouders naar een nieuwe school zullen willen overstappen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden