Klacht tegen justitie in Deventer moordzaak

DEN HAAG - Een groep bezorgde burgers heeft bij minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie geklaagd over de hoofdofficier van het parket in Zwolle, Wilbert Tomesen.Ze verwijten de officier dat hij weigert in te gaan op een reeks aangiften van valsheid in geschrifte in de Deventer moordzaak.

De 71 klagers noemen het pikant dat de aangiftes gaan over strafbare handelingen van justitie die zouden zijn gepleegd onder verantwoordelijkheid van de hoofdofficier in Zwolle. ''Door deze aangiftes niet in behandeling te nemen, plaatst het Openbaar Ministerie (OM) zichzelf in feite buiten de orde'', schrijven zij in een dinsdag gepubliceerde brief aan de minister.

Kritische volgers van de strafvervolging in de Deventer moordzaak hebben het afgelopen jaar meer dan tien aangiftes gedaan over fouten die het OM zou hebben gemaakt, met onder meer schrijfproeven. Die zijn van belang omdat in de tuin van de vermoorde weduwe Jacqueline Wittenberg een anoniem briefje is gevonden waarin twee inbrekers hun excuus maken. De critici claimen dat het briefje is geschreven door de vriendin van klusjesman Michael de J., die zij verantwoordelijk houden voor de moord. De fiscaal-jurist Ernest Louwes zit in de cel voor het misdrijf.

''Het is ons duidelijk dat het OM onze verdenkingen van ernstige misdrijven niet kan weerleggen en een strafrechtelijk onderzoek niet wenst te starten'', staat in de brief aan Hirsch Ballin. De auteurs vinden dat het OM de kwestie onder het tapijt probeert te vegen. Zij hebben ook hun beklag gedaan in een brief aan de Tweede Kamercommissie voor justitie. (ANP)

Lees ook: De Hond klaagt Staat aan na 'foute' inval

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden