Klaas Otto keert terug als leider motorclub No Surrender

Klaas Otto, oprichter van de omstreden motorclub No Surrender, keert terug als voorman. Hij verliet No Surrender na een schietpartij waarbij hij levensgevaarlijk gewond raakte.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Klaas Otto. Beeld Screenshot RTL
Klaas Otto.Beeld Screenshot RTL

Otto was van plan om vandaag zijn terugkeer te melden tijdens een clubevenement, maar vanwege de dood van een prominent lid, die donderdag in Amsterdam-West bij een verkeersongeluk om het leven kwam, wordt die officiële aankondiging uitgesteld.

Otto, die No Surrender oprichtte in 2013 en zich ontpopte als de absolute leider, verliet de club eind maart. Naar eigen zeggen was dat omdat hij met de politie wilde praten, iets dat volgens de clubregels ten strengste verboden is. De No Surrender-voorman was kort daarvoor in het Belgische Poppel in zijn nek geschoten door een zakenrelatie. Die 44-jarige man werd aangehouden. Diens advocaat beschuldigde Otto van afpersing van zijn client.

De functie van general
Otto keert terug terwijl zijn club in onrustige tijden verkeert. 'Sinds ik aftrad heeft het nationale bestuur mij tientallen keren gevraagd of ik wil terugkeren. De club dreigt uit elkaar te vallen, doordat er in korte tijd veel mensen zijn bijgekomen. Ik kan een brug slaan tussen mensen, binnen en buiten de club.'

Woonwagenbewoner Otto krijgt de functie van general, de positie die hij eerder ook al bekleedde. In die hoedanigheid staat hij aan het hoofd van het nationale bestuur van de motorclub. Die raad bestuurt de verschillende chapters - afdelingen - van de club.

Sociaal type
In korte tijd groeide de club van voormalig Satudarah-lid Otto tot meer dan 28 chapters in Nederland (waaronder een in Amsterdam) en vijf in het buitenland. Ook afdelingen van andere motorclubs maakten de overstap naar No Surrender.

'Met het dagelijkse functioneren van de club ga ik me niet bemoeien,' zegt Otto. 'Ik hou me niet bezig met wie er lid wordt. De anderen in het bestuur hebben ook betere contacten met de chapters. Ik zal vooral contact onderhouden met andere motorclubs. Als ergens verschillende groepen bij elkaar zijn en ze kijken boos naar elkaar, kan ik zeggen: 'Jongens, moet dat nou zo?' Ook als er een probleem is met de buren van een clubhuis kan ik dat oplossen. Ik ben een sociaal type.'

Bandidos
Het is de laatste maanden onrustig in de motorwereld. In het zuiden van het land werden bij een grootschalige politieactie veel leden van een chapter van de Bandidos opgepakt. Daarbij werden zware wapens gevonden. De voltallige afdeling, geleid door voormalig Hells Angel Harrie Ramakers, was kortstondig lid van Otto's No Surrender. Tussen motorclubs over en weer kwam het in het zuiden van het land enkele keren tot gewelddadigheden.

Ook No Surrender kwam recentelijk slecht in het nieuws, door een schietpartij in Eindhoven. Daarbij bestormden leden van No Surrender, in clubkleuren, een villa waar een lid van Satudarah verbleef. Justitie gaat er vanuit dat een conflict over drugs aan dat incident ten grondslag ligt.

'Big Willem'
Twee leden van No Surrender werden na die schietpartij op de Nationale Opsporingslijst geplaatst, waaronder de Amsterdamse Sebastiaan ter Welle. Hij vervulde een belangrijke rol bij de Amsterdamse afdeling van No Surrender, waar hij verantwoordelijk was voor de veiligheid en ordehandhaving, zowel binnen als buiten de club.

In Amsterdam speelde 'Big Willem' van Boxtel een grote rol bij het opzetten van de lokale afdeling van No Surrender. Dat was pikant, omdat de 'president' eerder in oneer uit de Hells Angels was gegooid. Dat No Surrender al snel openlijk bijeen kwam op de Wallen - voorheen onomstreden het terrein van de Hells Angels - bevestigt het beeld dat No Surrender ook in de hoofdstad de Hells Angels overvleugelt. Inmiddels is Van Boxtel vrijwillig teruggetreden als leider van de Amsterdamse afdeling. Hij is nog wel gelieerd aan de club, maar opereert voornamelijk vanuit Spanje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden