Klaas Knot: uitstel van bezuinigingen zorgt voor onverantwoorde risico's

Nederland kan zich, economisch gezien, geen verloren jaar veroorloven. Uitstel van bezuinigingen brengt onverantwoorde risico's met zich mee.

Michiel Couzy
DNB-president Klaas Knot tijdens zijn verhoor door de commissie financieel stelsel, vorig jaar. Beeld ANP
DNB-president Klaas Knot tijdens zijn verhoor door de commissie financieel stelsel, vorig jaar.Beeld ANP

Dit zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, in reactie op de perikelen in het Catshuis, waar de onderhandelingen over een pakket bezuinigingen met horten en stoten verlopen. 'Ongeacht de politieke ontwikkelingen moeten keuzes worden gemaakt op het gebied van hervormingen en bezuinigingen.'

In een interview vandaag in Het Parool zegt hij dat het kabinet maximaal moet bezuinigen om het tekort terug te brengen naar 3 procent van het bruto binnenlands product, zoals vastgelegd in EU-afspraken.

Daarnaast zijn tal van hervormingen nodig, zoals de verkorting van de WW-duur, minder ontslagbescherming, beperking van de hypotheekrenteaftrek en hervormingen van de zorg en het pensioenstelsel.

Knot staat als economisch adviseur van het kabinet lijnrecht tegenover het Centraal Planbureau (CPB), de andere belangrijke adviseur.

Minder bezuinigingen
Directeur Coen Teulings van CPB pleit juist voor minder bezuinigingen, ook als dit leidt tot een hoger tekort dan 3 procent. Volgens Teulings valt hierover te praten met de Europese Commissie. Knot: 'Een tekort van maximaal 3 procent is voor mij een heldere norm.'

Om het begrotingstekort terug te brengen tot 3 procent zijn bezuinigingen nodig van 12 tot 16 miljard euro. Het CPB vreest dat harde bezuinigingen zullen leiden tot grote economische schade, doordat consumenten minder zullen uitgeven.

Knot wijst erop dat bezuinigingen juist een positief effect kunnen hebben op de economische groei. Als mensen duidelijkheid krijgen over bezuinigingen, zal het vertrouwen terugkeren.

Bovendien zal de Nederlandse economie door de vergrijzing structureel minder hard groeien dan de afgelopen decennia, maximaal 1,5 procent per jaar.

Lees het interview met Klaas Knot in Het Parool van vandaag.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden