Plus

Klaas-Jan Huntelaar: 'Ik mis liever een kans dan dat ik er helemaal niet stond'

Klaas-Jan Huntelaar weet de ogen op zich gericht. Kan de 34-jarige spits Ajax uit de penarie helpen? 'Ik hou van een uitdaging. Hoe moeilijker, hoe beter.'

Klaas-Jan Huntelaar: 'Er zijn altijd jongens met wie je geen klik hebt. Zo is het ook in het leven'Beeld anp

In het voorjaar van 2006, in de aanloop naar het wereldkampioenschap, stond Ruud van Nistelrooij tijdens een training van het Nederlands elftal in Hoenderloo de ene na de andere bal tegen het net te jagen. Het was alsof hij in trance was. Na de oefensessie kuierde hij naar zijn hotelkamer. "Zo," zei hij in het voorbijgaan, "nu ga ik op bed liggen. Koptelefoon op en keihard Nirvana draaien."

Herken je dat, als spits?
"Vroeger had ik dat meer. Maar als je ouder wordt, kom je langzaam uit die cocon. Het is gezond om af en toe afstand te nemen. Voor mij is dat niet zo moeilijk, want ik heb vier kinderen. Veel van mijn daginvulling ligt vast."

Je kwam in 2006 voor de eerste keer bij Ajax. Ben jij sindsdien veel veranderd?
"Zeker. Als mens en als voetballer, geestelijk en lichamelijk. Ik woog toen 78 kilo, nu 83. Vooral in mijn periode bij AC Milan, heb ik veel krachttraining gedaan. Aanvallend voetbal, veel op de helft van de tegenstander, in kleine ruimtes. Bij Milan stond je vaak in ondertal voorin. Moest je vechten en sleuren om in scoringspositie te komen. Ik had die ontwikkeling van mijn fysiek nodig. Dat heeft zich bij Schalke 04 voortgezet."

Jij had destijds rugnummer 25, nu draagt Dolberg dat. Herken je iets in hem?
"Ik was 22 toen ik hier kwam, Dolberg is 19. Als je jong bent, kijk je eerst naar jezelf. Hoe reageert iemand in het veld, hoe kiest hij positie? Daar praten we wel over, al is Kasper best gesloten. Dat is zijn karakter, zit in zijn natuur. Hij wil mensen leren kennen voordat hij iets van zichzelf prijsgeeft. Ik ben geen allemansvriend, maar heb geleerd iets meer van mezelf te laten zien."

Omdat je weet wat je kunt?
"Dat wist ik toen ook, maar ik moest het nog laten zien. Ik wilde elke wedstrijd, elke training dat lekkere gevoel hebben. Elk foutje eruit halen, heel perfectionistisch. Maar een foutloze wedstrijd speel je nooit, dus je blijft bezig."

Je was geen prater. Maar als je sprak, nam je bepaald geen blad voor de mond.
"En dan ben ik nog voorzichtig geweest. Ik heb nog geen 20 procent gezegd van wat ik echt dacht. Uit zelfbescherming."

Waar komt die zelfverzekerdheid bij jou vandaan?
"Weet ik niet. Je merkt gaandeweg waar je goed in bent. Ik weet dat ik goals kan maken, assists kan geven en belangrijk kan zijn voor een team. Maar soms lukt het de hele week op de training en mislukt het in de wedstrijd. De basis, of misschien moet ik zeggen: mijn basis, is veel passie en arbeid in het voetbal te stoppen."

Door Louis van Gaal werd je tijdens het jeugd-WK in Mexico geroemd om je uitzonderlijke mentale weerbaarheid. Toen was je 17.
"Ja, ik was de jongste, met Arjen Robben. Tijdens dat toernooi ben ik naar Van Gaal toe gegaan met de vraag waarom ik niet speelde? Vond hij fantastisch, hoorde ik jaren later."

"Ik móest het gewoon weten. Het was wel spannend, ik had zoiets nog nooit gedaan. Ik klopte aan bij zijn hotelkamer. Hij was verbaasd dat ik daar stond, maar gaf wel tekst en uitleg. Dat hij me fysiek nog niet sterk genoeg vond, een standaardpraatje. Ik zei: ik snap het niet. Ik train toch hard? Ik geef altijd alles. Toen was het eruit. Kon ik verder. De wedstrijd daarna speelde ik overigens weer."

Wat moet een goede spits in huis hebben?
"Hij moet scherp zijn. Niet dat elke kans raak moet zijn. Je moet als spits op elk ogenblik, in elke situatie, kunnen anticiperen om zelf vrij te komen of een ander vrij te krijgen. Hoe meer mogelijkheden je kunt creëren voor jezelf of het team, hoe meer je kunt scoren. Die alertheid op situaties die beslissend kunnen zijn, dat is mijn kracht. Ik mis wel eens een kans, maar dat heb ik liever dan dat ik helemaal geen kans heb gehad. Ik stond in elk geval op de goede plek. Anders doe je echt iets fout."

Concurrentie hoort erbij in een selectie. Hoe denk je dat Kasper Dolberg naar jou kijkt?
"Geen idee. Ik kan niet voor hem praten. Dan moet ik gaan proberen te denken hoe hij denkt. Dat is verloren tijd. Niet effectief."

Kun jij jezelf zijn?
"Ja, geen probleem. En het fijne is: dan hoef je nergens anders over na te denken. Scheelt weer. Kun je nadenken over dingen die er echt toe doen. Iemand mag je of mag je niet. Er zijn altijd jongens met wie je geen klik hebt. Het is simpel: je moet presteren en daarna ga je weer naar huis. Zo is het ook in het leven. Niet iedereen is je vriend."

Ben je ooit bewust overgeslagen in het veld?
"Dat gevoel heb ik nooit gehad. Ben ik ook niet mee bezig. Er speelt altijd wel wat in selecties, belangen, een bepaalde politiek. Maar ik houd me niet bezig met politiek. Althans, niet in de sport."

Bondscoach Guus Hiddink raadde jou en Robin van Persie na het WK van 2014 aan eens koffie met elkaar te gaan drinken. Dan zijn jullie al zo lang collega's bij Oranje en dan is er toch weinig contact. Heb je daar geen moeite mee?
"Nee. Het mooiste is het als alles fantastisch loopt, maar ik heb nog nooit in een team gespeeld waarin iedereen goed met elkaar omgaat. Je hebt altijd groepjes. En dat is niet erg, als je maar met elkaar kunt presteren."

Op het EK van 2012 ging dat faliekant mis.
"En de buitenwacht wilde verklaringen. Sommige mensen gingen zich verdedigen, anderen niet. Dat is het spel, die politiek. Ik heb een simpel standpunt: verloren is verloren."

Jij was destijds topscorer van de Bundesliga en in de kracht van je voetballeven. Dan doet het toch pijn als je in Oranje zo'n marginale rol vervult?
"Mijn frustratie was groot. Dat duurde wel een paar maanden. Zat ik al ruim in het nieuwe seizoen en knaagde het nog steeds. Maar nu is dat wel afgesloten. Het is gegaan zoals het is gegaan."

Gaf het WK van 2014 genoegdoening? Je was ook op dat toernooi geen eerste keus, maar je hebt wel een belangrijke rol kunnen spelen.
"Zeker. De wedstrijd tegen Mexico was fantastisch. Op het moment dat ik in het veld kwam, lagen we er bijna uit. Ik gaf een assist en benutte een penalty. Het is mooi om belangrijk te kunnen zijn voor je land, op het WK."

Peter van Vossen nam ooit als invaller bij Oranje een belangrijke penalty tegen Engeland op Wembley. Hij schoot bijna achteloos raak, maar een dag later, bij het terugkijken van de beelden, zat hij op het puntje van zijn stoel. Van de spanning.
"Dat begrijp ik wel. Je handelt in een roes. Je voelt spanning, maar die is niet beklemmend. De uitvoering hoeft er niet onder te lijden. Gelukkig maar, anders had ik hier niet gezeten. Dat is mentale weerbaarheid. Die groeit door te trainen, door jezelf uit te dagen. En door doelen te stellen, ook als die niet helemaal realistisch zijn. De ene keer lukt het wel, de andere keer niet. Maar de consequentie kan groot zijn. Als je zo'n belangrijke penalty mist, blijft dat jou je hele leven achtervolgen. Kijk naar Seedorf."

Seedorf bleef zijn verantwoordelijkheid nemen.
"Fantastisch. Als je alles kunt loslaten, geestelijk onafhankelijk bent - dat is het mooiste wat er is. Doen wat je denkt dat goed is en wat een ander daarvan vindt: jammer."

Je bent 34, maar je gaat veel om met de jonge spelers in de selectie. Is het niet vanzelfsprekend dat je juist de oudere jongens opzoekt?
"Nee man, het is net of ik mijn eigen carrière opnieuw beleef. Kasper Dolberg is mijn concurrent, maar met leeftijdgenoten is zo'n strijd veel vinniger dan wanneer het leeftijdsverschil zo groot is. Je kunt juist helpen, maar je moet dat niet overdrijven. Eén keer zeggen is genoeg. Als iemand heel de tijd om je heen hangt, denk je toch: ga weg, man."

Kun je nog steeds het beste uit jezelf halen?
"Ja, ik heb nog steeds dezelfde drive. Als ik die passie niet meer voel, wil ik ook niet meer voetballen."

Het gaat vaker fout dan goed als voetballers na jaren terugkomen bij hun club. Ben je daar bang voor geweest?
"Dat is juist de kick. Hoe moeilijker, hoe beter. Het maakt de uitdaging alleen maar groter. Ik heb geen moment getwijfeld terug te gaan naar Ajax. Sterker: ik heb er altijd op gehoopt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden